Gå til sidens hovedinnhold

Advarer mot Kristins kriseråd

- Husholdningene er nå i en sårbar økonomisk situasjon, sier økonom.

Før jul i fjor anbefalte finansminister Kristin Halvorsen norske forbrukere om å shoppe mer for å redde norsk økonomi.

NA24 - din næringslivsavis

Det rådet har ikke Roger Bjørnstad, forskningsleder i Statistisk sentralbyrå, mye til overs for.

- Husholdningene er nå i en sårbar økonomisk situasjon, og rådet om å shoppe mer er ikke et råd jeg ville gitt, sier Bjørnstad til NA24.

- Kan miste jobben
- Usikkerheten i norsk økonomi er høyst reell, og mange risikerer å miste jobben eller få mindre penger å rutte med. Gjeldsbyrden er også en kime til usikkerhet. Disse faktorene gjør at det ikke er å anbefale å shoppe mer, sier Bjørnstad videre.

Selv om SSB spår at nordmenn flest får mer å rutte med i tiden fremover, vil Norge bli rammet av det som skjer i verden ellers.

- Vi vil se en klart lavere vekst i disponibel inntekt enn det vi har sett de siste årene. Husholdningene har også en høy gjeld, og gjeldsgraden er betydelig høyere enn i jappetiden. Mange vil med fordel redusere gjelden og spare mer, sier Bjørnstad.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

SSB anslår at nedturen vil vare lenge i norsk økonomi.

Les mer her: - To år før det snur

Dyp nedtur
- Vi må beskrive den nedturen vi er inne i som ganske langvarig. Den er dypere enn nedturen vi så forrige gang, på begynnelsen av 2000-tallet, men ikke like dyp som på begynnelsen av 1990-tallet, uttalte Øystein Olsen, administrerende direktør ved SSB.

Konsekvensene for norske husholdninger blir i enkelte tilfeller brutal. Mange får det bra, men når arbeidsledigheten øker til 4,7 prosent vil dette få konsekvenser.

- At arbeidsledigheten ligger på 5 prosent betyr ikke at 95 prosent vil være uberørt. Et langt lavere antall vil være uberørt enn dette, mener Torbjørn Eika i SSB.

SSB har ikke utarbeidet prognoser på hvor mange som vil bli rammet av arbeidsledighet midlertidig, men andre analysemiljøer har tidligere spådd at antallet som rammes av midlertidig arbeidsledighet kan bli så høyt som en halv million.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Reklame

Denne eksklusive motebutikken har salg bare én gang i året

Kommentarer til denne saken