*Nettavisen* Økonomi.

Advarer mot landsomfattende luksusfelle

Foto: Thor Nielsen (Fotograf Thor Nielsen)

En stor gruppe nordmenn står foran litt av et sjokk.

28.10.13 21:32

At boligprisene i Norge, som i cirka tre tiår stort sett har gått en vei - til himmels, nå flater ut kan føre til en privatøkonomisk bråstopp for titusenvis av nordmenn.

Det er privatøkonom Endre Jo Reite i Sparebanken 1 SMN som kommer med advarselen.

- Jeg tenker på den gruppen av boliglånstagere som har vent seg til å låne opp på bolig for å betale kjøp og forbruk, sier Reite.

Utfordring for 150.000
Cirka 10 prosent av landets 1,5 millioner boliglånskunder gjør opplåninger til innfrielser av andre til forbruk og kredittkort i lån i løpet av et år.

Han har foretatt en risikovurdering av denne gruppen bankkunder. Tallene viser blant annet at gjennomsnittlige boliglånskunder med rammelån øker lånetrekket med 1400 kroner per måned.

Skyhøy forbrukslånrente i stedet for boligrente
- En del husholdninger har utnyttet verdiøkning på boligen til å finansiere alt fra bilkjøp til rene forbrukskostnader. Når boligprisene nå flater ut så er ikke lenger handlingsrommet til opplåning på bolig der for mange. De vil derfor ende med at dyre forbrukslån ikke kan innfris med boliglån, men at de faktisk må nedbetales med en langt høyere rente, sier Reite.

Alt fra oppussing som ikke gir tilsvarende verdiøkning, bilkjøp som ikke nedbetales raskere enn verdifall på bilen og innbaking av forbrukslån vil bidra til å øke gjelden.

- Når boligverdien ikke stiger så raskt vil det raskt ende med at man må ty til dyre finansieringskilder. Dersom man har en belåning av boligen på over 70 prosent og ikke har en oppspart buffer på minst en månedslønn bør man sikre at man opprettholder et handlingsrom. Spesielt viktig er det at de som i løpet av de siste årene har innfridd forbruksgjeld med opplåning på bolig har oversikt over inntekter og utgifter slik at de ikke bygger seg opp ny forbruksgjeld uten å ha den samme muligheten. Det kan koste mye, og ta lang tid å kvitte seg med, sier Reite.

Han mener derfor at lånekunder med høyt forbruk bør advares om at muligheten for innfrielse med boliglån kan bli sterkt redusert fremover.

Oppmerksomme
Hos Finans Norge er man oppmerksom på forholdene Reite påpeker.

- Husholdningene har hatt en god forbedring av sin økonomiske situasjon de senere årene, men det kan være tegn til at norsk økonomi går inn i en periode med litt lavere fart fremover. Det vil kunne påvirke lønnsveksten i år og fremover. På den annen side taler nedkjølingen for et lavt rentenivå også noe frem i tid. Det er uansett viktig å prioritere nedbetaling av gjeld, og først og fremst den dyreste gjelden som forbrukslån. Særlig er dette et poeng for husholdninger med lav inntekt og høy gjeldsbelastning og små finansielle buffere.sier kommunikasjonsjef Ann Håkonsen.

Ikke bekymret
Landets største bank, DNB, er ikke nevneverdig bekymret.

- Det er naturligvis ikke lurt å ta opp forbrukslån man vil ha problemer med å betjene. Den regelen gjelder for alle lån, og vi ser alltid på betalingsevnen til kunden når vi vurderer en lånesøknad. Nordmenn er generelt flinke til å tilpasse forbruket sitt til sin økonomiske sitasjon, og vi tror de færreste vil ta opp forbrukslån eller prøve å skaffe annen finansiering for å finansiere luksusforbruk som for eksempel ferie, sier kommunikasjonsrådgiver Vidar Korsberg Dalsbø.

DNB anbefaler kundene å prioritere å betale ned på lånet til man når et behagelig nivå på terminene.

- I vår rådgivning er vi veldig bevisste på at kunder skal bygge en buffer mot dårlige tider. Kundene gjøres oppmerksom på ting som renteøkninger, endringer i boligmarkedet, endringer i livssituasjon med mere. For de som ligger helt i grenselandet når det kommer til å trekke på lånet anbefaler vi først og fremst kutt i forbruket. Ingenting vokser i himmelen, så her gjelder det gamle utrykket å sette næring etter tæring, sier Korsberg Dalsbø.

Det er forventet en utflating av boligprisene, men DNB tror ikke på en markant nedgang,.

- For mange vil det nok fortsatt være aktuelt å trekke på boligverdiene. Det er også greit å nevne at mislighold av alle typer lån i Norge er i dag lavt, og det kommer av at Norge går godt, vi har lav rente og arbeidsledighet, samt at boligprisene har hatt en jevn økning, sier han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.