*Nettavisen* Økonomi.

Advarer mot livsfarlig ungdomstrend

Foto: (Instragram)

- Setter sitt eget og andres liv i fare.

08.11.13 14:41

En ny selfies-trend beskrives som både skremmende og livstruende.

En selfie er et selvportrett som man poster på sosiale medier. Selv om denne selvpromoterende aktiviteten i seg selv høres ganske harmløs ut, er den alt annet enn dette om man foreviger et selfie mens man manøvrerer et kjøretøy.

Dette er trenden blant ungdom for øyeblikket.

CNN melder om at det under hashtagen #drivingselfie eller #drivingselfies dukker opp nærmere 6000 bilder, mens omkring 10.000 bilder er tagget med #drivingtowork. På Twitter resulterer et søk etter «driving selfies» med flere hundre treff.

- Å ta bilder av deg selv mens du kjører et 900 kilo tungt kjøretøy nedover gaten i 80 til 100 kilometer i timen? Da setter du livet til deg selv og andre rundt deg i fare, sier Jackie Gillian, i Advocates for Highway, til CNN.

Ikke bare bilister
Trenden er imidlertid ikke kun forbeholdt bilister.

På Instagram finner man såkalte drivingselfies av både motorsyklister, båtførere og piloter.

Det er tydelig at ikke bildene er foreviget mens kjøretøyet er i bevegelse, og i flere av bildene kommer det også fram at det er passasjerene som har knipset fotografiet, men antall bilder av selfies foreviget av sjåføren selv er allikevel der, og etter sigende er antallet av slike økende.

- Kan være nødvendig å slippe rattet
Hvor stor utbredelsen av slike selfies er i Norge er uklart, men i likhet med mange andre land er det i Norge forbudt å taste eller surfe på mobilen mens man kjører bil.

Overtredelse straffes med bøter på 1300 kroner.

- Hvis du skal ta et bilde av deg selv når du kjører, så må du på ett eller annet tidspunkt flytte blikket fra veien noen sekunder. For å ta et slikt bilde så kan det være nødvendig å slippe rattet. Oppmerksomheten trekkes bort fra veien, og det er farlig, sier Guro Ranes, direktør for Trafikksikkerhetsseksjonen i Statens vegvesen, til Nettavisen NA24.

Hun har forståelse for at det eksisterer et ønske om å legge ut slike bilder, men ber da sjåfører om å enten stoppe bilen eller at man lar en av passasjerene knipse bildet.

- En ting er at man kan påføre seg selv skade, men man kan potensielt også skade andre. Man bør spørre seg selv om man kan leve med å påføre andre skade, sier Ranes.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Knut Opeide

Ungdomstrend
Så langt virker det som om de fleste selfiene av denne typen er av unge voksne og tenåringer, noe som ikke gjør saken bedre siden disse ofte er langt mindre erfarne sjåfører.

Trenden skal ha fått såpass godt fotfeste at Toyota har laget en kampanje rettet mot Instagram-brukere. Annonsen viser en totalvraket bil med ulike Instagram-filtre.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.