NA24.no

Advarer mot «luksuskollektiv» for studenter

Studentene Miriam Sørebø Arntzen (21) og Helene (20) er langt fra fornøyd med Sorbonnes luksuskollektiv i Foreningsgaten i Bergen sentrum.
Studentene Miriam Sørebø Arntzen (21) og Helene (20) er langt fra fornøyd med Sorbonnes luksuskollektiv i Foreningsgaten i Bergen sentrum. Foto: Magne Turøy
Studenter er rasende misfornøyd med utleieselskapet.

BERGEN (BA.no): Ved studiestart i fjor høst flyttet bergensstudentene Miriam Sørebø Arntzen (21) Helene (20) inn i kollektiv i Foreningsgaten i Bergen sentrum. Utleieselskapet Sorbonne står bak. De omtaler kollektivet som et «luksuskollektiv».

– LITE LUKSURIØST

Facebook-siden sin beskriver de seg som «et eksklusivt leietilbud til studenter og andre likesinnede som ønsker å leve bekymringsfritt og komfortabelt gjennom studietilværelsen».

Arntzen beskriver året i kollektivet som alt annet enn bekymringsfritt.

– Ingenting var på stell. Gulvene er fulle av sprekker, og vi hadde håndtverkere innom omtrent hver uke. Ventilene på flere av rommene var helt åpne, og i vinter trakk det inn iskald luft. Terrassene som flere brukte til å gå ut og røyke på i lang, fikk vi etter et halvt år beskjed om at ikke var beregnet for bruk, forteller hun.

PENGER UTESTÅENDE

Hun forteller at alle de 14 beboerne i hennes kollektiv betalte en månedsleie i såkalt sikkerhetsbeløp ved innflytting. Dette skulle gjelde som et slags depositum, og tilbakebetales ved utflytting.

Arntzen betalte inn 5500 kroner. Andre som leide større rom, betalte rundt 6000 kroner.

Nesten samtlige i kollektivet flyttet ut før 1. august. Da de ba om å få tilbakebetalt sikkerhetsbeløpet, skal problemene ha begynt på nytt.

– Jeg fikk beskjed om å kontakte ledelsen. Når jeg ringt dem, ba de meg ringe en tredjeperson. Han bor selv i ett av kollektivene i etasjen over, og omtales som prosjekt- og managerkoordinator, forteller hun.

VILLE FLYTTE UT

Hun sier hun fikk beskjed om at det var mange som flyttet ut samtidig, og at de jobbet med saken. Hun skal også ha fått beskjed om å fylle ut et utflyttingsskjema.

Studentene mener ikke oppholdsrommene svarer til forventningene om et luksuskollektiv.


– Jeg ba om å få det tilsendt på mail, men har ikke fått noe, sier 21-åringen.

Da BA.no begynte å ringe rundt til Sorbonne-ledelsen skal ting ha begynte å skje.

– Plutselig ble mange som nylig har flyttet ut av kollektivet oppringt. Der tryglet de oss om å droppe å snakke med media. Nesten alle fikk umiddelbart også tilbake sikkerhetsbeløpet, sier Arntzen.

Det er ikke første gang Sorbonne er ute i hardt vær.

I fjor sommer snakket Bergens Tidende med studenter som følte seg snytt for studentluksus. Også den gang var kommunikasjonen med ledelsen et problem.

BA har også snakket med andre studenter som nylig har flyttet ut av kollektivet. De bekrefter pengerotet. En av dem forteller at hun ikke har fått tilbake depositumet.

– Jeg har purret flere ganger, men får beskjed om å vise tålmodighet, sier en kvinne (23).

Gjennomsnittlig leiepris i kollektivet i Foreningsgaten ligger på omlag 6000 kroner. Med til sammen 56 beboere fordelt på fire kollektiv, vil det tilsi at utleierne får inn over fire millioner årlig i leieinntekter.

Studentene mener ikke oppholdsrommene svarer til forventningene om et luksuskollektiv.


STRØMROT

Arntzen forteller også om rot med strømbetalingen.

Sorbonne ville at en i kollektivet skulle påta seg ansvar som strømansvarlig, det vil si få strømregningen i sitt navn og sørge for at den ble betalt. Den som påtar seg denne oppgaven, får husleien redusert med 500 kroner.

– Når vi bor 14 mennesker sammen, var det ingen som ville ha denne jobben. Da ender man lett opp med å sitte med en svær strømregning selv. Derfor ble vi isteden krevd for 350 kroner i måneden hver i strøm. Vi har ikke sett en eneste regning på om det faktisk er det reelle forbruket, eller ikke.

GAMLE INKASSOKRAV

Arntzen får støtte av Helene (20). Hun bodde i kollektivet i husets øverste etasje, og flyttet ut i sommer.

– Dette er absolutt ikke noe luksuskollektiv. Det har bare vært rot. Utleierne er rett og slett uproffe, sier hun til BA.no.

Hun forteller om trange og skitne fellesområder, kjøleskap med muggen mat ved innflytting, rom som fremleies og manglende styring.

– Da jeg flyttet inn lå det flere inkassokrav på strøm her fra tidligere leietakere. Det måtte vi ordne med. Strømregningene i ettertid, har vi bare fått orientering om muntlig, med beskjed om å betale inn. Det er bare rot, alt sammen.

– SKJERPET RUTINENE

Da BA forsøkte å komme i kontakt med utleieselskapet Sorbonne, kom vi først til en stengt nettside med beskjed om at siden er under oppdatering.

På Facebook-siden til selskapet er det oppgitt et telefonnummer, men der opplyses det at nummeret ikke er i bruk. Daglig leder, Eirik Hokstad, får vi til slutt kontakt med.

Han kjenner seg ikke igjen i påstandene om manglende økonomisk styring.

– Etter et negativt oppslag i Bergens Tidende i fjor har vi lært mye og skjerpet rutinene. Alle som flytter ut må signere en protokoll, samt få godkjent vask før utflytting. Når det er gjort, tilbakebetales sikkerhetsbeløpet. Det er nå gjort for alle som har flyttet ut i sommer, sier Hokstad.

POPULÆRT KOLLEKTIV

Han sier det heller ikke er unormalt å opprette en strømansvarlig i hvert kollektiv.

– I år har vi en person i hvert kollektiv som tar seg av strømregningen, samt sørger for frie rømningsveier. Ved utflytting får disse personene dette på en CV, sier Sorbonne-lederen.

Han bekrefter at de fleste flytter ut av kollektivet etter ett år, men ser ikke det som problematisk.

– Kollektivet er ekstremt populært, og fylles fort opp. Det er heller ikke mange andre kollektiv i byen som har vaskehjelp, fri trening og fiberbredbånd inkludert i leien, hevder han.

SJEKKES AV FORBRUKEROMBUDET

Sammen med flere andre store utleieselskap i Bergen, er Sorbonne plukket ut av Forbrukerombudet. Samtlige utleiere skal sende inn sine kontrakter å få dem vurdert.

– Jeg har sendt inn våre kontrakter, og synes det er bra om vi får til et regelverk med mer standardiserte kontrakter, sier Hokstad.

Denne saken er levert av BA.no.

Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere