Advarer mot masse falske 50-lapper

Foto: Ørjan Nilsson

Når sjekket du sist ektheten på de minste sedlene?

18.07.11 19:09

Det er ikke uvanlig at man tar en nærmere titt på sedler av større valør for å se om den er ekte, men svindlerne ser nå ut til å utnytte i stor skala at vi ikke tar så nøye på «småpenger».

I omløp over tid
I forrige uke arresterte politiet i Telemark fire personer for å ha brukt og/eller produsert falske penger, etter at det har blitt oppdaget falske penger i omløp flere stedet i fylket.

Men for dem som hadde håpet at denne arrestasjonen skulle være slutten på visa, er det dårlige nyheter: I helgen ble igjen v falske 50-lapper har blitt oppdaget flere steder.

Fredag ble to falske 50-lapper benyttet på en bensinstasjon i Porsgrunn, og søndag ble det funnet en falsk 50-lapp i Bamble.

Hvor mye penger som er i omløp er ikke kjent.

Flere typer forfalskninger
- Det er for tidlig å si, vi må samle noen tråder til uka også kartlegge det derfra, sier Ole-Jacob Schelver politiadvokat i Telemark politidistrikt til TA.

Ifølge Schelver skal sedlene være i omløp over hele distriktet, og forfalskningen skal også variere fra seddel til seddel. Det tyder i så fall på at det er flere som produserer falske sedler.

Natt til mandag ble nok en person arrestert, etter at politiet fant en sovende mann i en bil ved Bamble med narkotika, falsk legitimasjon, stjålne bankkort, stjålne bilskilt - og falske 50-lapper.

Vanligvis lite i Norge
Assisterende direktør Leif Veggum i Norges Bank sier til Nettavisen at de ikke har fått inn noen nøyaktig informasjon om problemet i Telemark så langt, da det er politiet som i første omgang tar seg av saken.

- Generelt kan vi si at antall falske sedler som blir oppdaget i Norge varierer noe fra år til år. I 2010 ble det registrert 571 falske sedler i omløp, og internasjonalt er dette et lavt nivå. 571 sedler utgjør 5 falske sedler per én million i omløp. Statistikken for Euro-landene samlet er til sammenligning 55 per én million sedler i omløp, sier Veggum til Nettavisen.

Ifølge Veggum er det også varierende fra år til år hva slags valører som er mest populært. Av de 571 sedlene i fjor var 367 tusenlapper, mens 50-lappene var nest mest populære med 78.

Selv om sannsynligheten for å finne en falsk seddel er liten, mener Veggum det er god grunn til å sjekke ektheten når du mottar sedler.

- Den som har akseptert en falsk seddel, har tapt påløpende verdi, og du får ingen erstatning for det, avslutter Veggum.

Straffbart å bruke falske penger - selv uvitende
Ifølge straffelovens §176 kan produksjon og bruk av falske penger straffes med fengsel i opp til 10 år.

Om du selv har mottatt falske penger, og benyttet disse pengene uten å vite at det var falske penger, kan du likevel straffes med bøter eller fengsel i opp til et halvt år.

Eller som det står ordrett: «Har Udgiveren selv i god Tro modtaget de eftergjorte eller forfalskede Penge, straffes han med Bøder eller med Fængsel indtil 6 Maaneder.»

På Norges Banks nettsider kan du se hva du bør se etter for å sjekke om 50-lappene er ekte.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.