NA24.no

Valuta USD 8,08 EUR 9,62 GBP 10,93 SEK 91,28
Oslo Børs 0,90
Foto: Ørjan Nilsson

Advarer mot masse falske 50-lapper

Sist oppdatert:
Når sjekket du sist ektheten på de minste sedlene?

Det er ikke uvanlig at man tar en nærmere titt på sedler av større valør for å se om den er ekte, men svindlerne ser nå ut til å utnytte i stor skala at vi ikke tar så nøye på «småpenger».

I omløp over tid
I forrige uke arresterte politiet i Telemark fire personer for å ha brukt og/eller produsert falske penger, etter at det har blitt oppdaget falske penger i omløp flere stedet i fylket.

Men for dem som hadde håpet at denne arrestasjonen skulle være slutten på visa, er det dårlige nyheter: I helgen ble igjen v falske 50-lapper har blitt oppdaget flere steder.

Fredag ble to falske 50-lapper benyttet på en bensinstasjon i Porsgrunn, og søndag ble det funnet en falsk 50-lapp i Bamble.

Hvor mye penger som er i omløp er ikke kjent.

Flere typer forfalskninger
- Det er for tidlig å si, vi må samle noen tråder til uka også kartlegge det derfra, sier Ole-Jacob Schelver politiadvokat i Telemark politidistrikt til TA.

Ifølge Schelver skal sedlene være i omløp over hele distriktet, og forfalskningen skal også variere fra seddel til seddel. Det tyder i så fall på at det er flere som produserer falske sedler.

Natt til mandag ble nok en person arrestert, etter at politiet fant en sovende mann i en bil ved Bamble med narkotika, falsk legitimasjon, stjålne bankkort, stjålne bilskilt - og falske 50-lapper.

Vanligvis lite i Norge
Assisterende direktør Leif Veggum i Norges Bank sier til Nettavisen at de ikke har fått inn noen nøyaktig informasjon om problemet i Telemark så langt, da det er politiet som i første omgang tar seg av saken.

- Generelt kan vi si at antall falske sedler som blir oppdaget i Norge varierer noe fra år til år. I 2010 ble det registrert 571 falske sedler i omløp, og internasjonalt er dette et lavt nivå. 571 sedler utgjør 5 falske sedler per én million i omløp. Statistikken for Euro-landene samlet er til sammenligning 55 per én million sedler i omløp, sier Veggum til Nettavisen.

Ifølge Veggum er det også varierende fra år til år hva slags valører som er mest populært. Av de 571 sedlene i fjor var 367 tusenlapper, mens 50-lappene var nest mest populære med 78.

Selv om sannsynligheten for å finne en falsk seddel er liten, mener Veggum det er god grunn til å sjekke ektheten når du mottar sedler.

- Den som har akseptert en falsk seddel, har tapt påløpende verdi, og du får ingen erstatning for det, avslutter Veggum.

Straffbart å bruke falske penger - selv uvitende
Ifølge straffelovens §176 kan produksjon og bruk av falske penger straffes med fengsel i opp til 10 år.

Om du selv har mottatt falske penger, og benyttet disse pengene uten å vite at det var falske penger, kan du likevel straffes med bøter eller fengsel i opp til et halvt år.

Eller som det står ordrett: «Har Udgiveren selv i god Tro modtaget de eftergjorte eller forfalskede Penge, straffes han med Bøder eller med Fængsel indtil 6 Maaneder.»

På Norges Banks nettsider kan du se hva du bør se etter for å sjekke om 50-lappene er ekte.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere