*Nettavisen* Økonomi.

Advarer mot oljeprisen

Aksjeekspert tror 2007 blir et bra år, men er bekymret for oljeprisen.

09.03.07 12:58

Torsdag var det duket for aksjonærforum på Oslo Børs i samarbeid med nettmegleren Nordnet og Aksjonærforeningen.

Nærmere 100 småaksjonærer møtte opp for å delta på forumet. Selskapene REC, Simtronics, Golden Ocean og Rocksource var invitert til å presentere seg. Det var også Nordnets nye aksjeekspert, Tormod Andreassen.

NA24 - din næringslivsavis

Etter den siste tidens milde korreksjon på verdens børser, var det stor interesse for hva Andreassen hadde å si. Den tidligere sjeføkonomen fortalte de oppmøtte om sitt syn på aksjemarkedet, renter og oljeprisen.

- Gled dere
- Gled dere over de gode tidene, oppfordret Tormod Andreassen under sin presentasjon, men sa samtidig at de fremmøtte småaksjonærene må være forberedt på at det svinger en del i markedet.

Da børsene raste som verst var ikke Nordnets nye ekspert like bekymret som resten av markedet. Til det var de underliggende verdiene for solide og det er viktig å stole på nøkkeltallene. Oppfordringen er å gå mot markedet. Selv om det er vanskelig, vil de som klarer det lykkes med strategien. Det viser historien.

- Det som skjer nå, vil skje fremover, sa Andreassen.

Oljen under 50
Den siste tiden har oljeprisen hatt et fall på 30 prosent, men kommet seg med 20 prosent igjen. Dette er volatilitet, eller store svingninger, på sitt kraftigste. I Norge er det en opphetet oljeøkonomi, og det er stor optimisme bygget på usikre oljepriser.

- Oljeprisen kan falle betydelig, sa Tormod Andreassen. Dette begrunner han med at verden er i gang med å utvinne alternative energikilder. Blant annet har solenergi og vannkraft som energikilder økt særlig den siste tiden.

Selv om konsensus blant andre makroøkonomer ligger på en oljepris på mellom 63 og 65 dollar fatet, er ikke Andreassen like optimistisk. Han tror oljeprisen kan falle til under 50 dollar fatet. Dette fordi oljelagrene i USA er historisk høye og ny teknologi gjør det mulig å få opp mer olje fra feltene.

Resesjonsfaren mindre
Et fall i oljeprisen stimulerer global vekst og vekstfaren i USA kan allerede være over, selv om Andreassen mener det er for tidlig å avlyse resesjonsfaren i verdens største økonomi. Til det er boligmarkedet fortsatt for usikkert. Det som trekker opp er at industrien i USA viser tegn til bedring. Den mektige nasjonen har god sysselsetting og produktivitet, samt at amerikanerne har en bra omstillingsevne. Fortsatt er de største bedriftene ledende internasjonalt.

Andreassen har tro på at den amerikanske dollaren vil fall, mens valutaer som den norske kronen og den japanske yen vil styrke seg. De kinesiske valutaene kan også stige fra dagens nivåer. Det er også duket for renteoppgang i Norge etter sentralbanksjefens tale under Norges Banks årlige middag.

To gode år
Selv om makromarkedet får en nedgang, trenger ikke dette smitte over på aksjemarkedet.

Den tidligere sjeføkonomen tror at Oslo Børs vil være bra i to nye år, men Andreassen uttrykte også en bekymring for markedet på litt lengre sikt. Allerede i 2009 og 2010 kan børsen få problemer. Dette skyldes det stramme arbeidsmarkedet og den påfølgende lønnsfesten.

Påstanden om at et bra marked etterfølges av et dårlig marked hvert syvende år, kan dermed bli bekreftet.

- Vi må stole på gode nøkkeltall, sier Tormod Andreassen som tips til investorer. Samtidig oppfordret han de fremmøtte til å følge med på kostnadsveksten hos selskapene på børsen. Dette er en av truslene mot videre børsoppgang.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.