*Nettavisen* Økonomi.

Advarer mot overoptimisme

Mario Draghi, sjef for Banca d'Italia og FSB, Financial Stability Board Foto: (Scanpix)

Banksjef mener finansbransjen tar for stor risiko. Nå kan det bli høyere rente.

10.01.10 16:06

- Markedene er i ferd med å bli risikable igjen, og bankmenn er blitt risikotagere igjen. Samtidig bør bankfolket være klar over svakhetene i systemet, sier Mario Draghi, styreformann for the Financial Stability Board, ifølge Bloomberg News.

NA24 - din næringslivsavis

FSB arbeider med å imøtekomme svakheter i det finansielle systemet og utarbeide og implementere tiltak for å sikre finansiell stabilitet. Organisasjonen består av toppfolk fra myndigheter og finansinstitusjoner verden over. Draghi selv er i tillegg sentralbanksjef i Italia.

Toppmøte
Uttalelsen kommer i forbindelse med et møte mellom finanstoppsjefer og myndigheter i Basel i Sveits denne søndagen. Draghi mener det hersker overoptimisme i finansbransjen etter den siste tidens oppgang.

- Den generelle situasjonen er bedre enn vi kunne vente for et år siden, men jeg tror ikke den er så god som markedet tror den er, advarer han.

Møtet arrangeres av The Bank for International Settlements, som i forrige måned gikk ut og advarte om at det lave rentenivået i verden gjør at bankene tar for høy risiko. Flere sentralbanker vurderer nå å sette opp renten ytterligere i nær fremtid. Imidlertid dempes faren for en renteøkning i Norge ved neste rentemøte, grunnet den sterke kronekursen.

Les mer: Kronen kan gi rentejubel

Fantastisk oppgang
Siden bunnen i marsj i fjor har indeksen MSCI World, som måler aksjeavkastning på verdensbasis steget enorme 74 prosent. Flere av de store bankene har gått hardt inn for å ta igjen det tapte etter krisen, og finanskjempen Goldman Sachs gjorde for eksempel det beste året i hele bankens historie.

Den vanvittige oppgangen skal nå feires med tilsvarende store bonusutbetalinger til de som jobber i bankene, og bonusfesten sparkes for alvor i gang i uken som kommer.

Les mer: Nå begynner bonusfesten

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.