*Nettavisen* Økonomi.

Advarer mot Russland-investeringer

Foto: Åserud, Lise (SCANPIX)

Telenor ber andre selskaper vente med å investere i Russland før Telenors rettssak er avgjort. Les også: Jungelens lov i Russland

19.03.09 08:32

FORNEBU (NA24): - Jeg har fått mange henvendelser fra ulike selskaper som spør hvordan det går i Russland. Senest i dag fikk jeg et par e-poster, sier Jan Edvard Thygesen, konserndirektør og leder for Telenors aktiviteter i Sentral- og Øst-Europa.

NA24 - din næringslivsavis

Telenor innkalte onsdag til en pressebriefing angående situasjonen i Russland og Ukraina. Der har Telenor ligget i en årelang konflikt med oligarken Mikhail Fridman om mobilselskapene VimpelCom og Kyvistar. Telenor har tapt en rettssak i Russland, og er dømt til å betale 1,7 milliarder dollar i bot. Dommen er anket og Telenor avviser den som fullstendig grunnløs. Men det er tatt arrest i Telenors VimpelCom-aksjer, og Telenor og Thygesen frykter at aksjene i verste fall blir tvangssolgt på auksjon.

- Fornuftig å vente
- Er det lurt for andre selskaper å gå inn i Russland nå?

- Det kan være fornuftig å se hvordan denne saken går, sier Thygesen.

Anken i søksmålet er berammet til 25. mai i år, og mange følger nå spent med på hva som vil skje med Telenors eierandel i VimpelCom.

- Telenor er blant de fem største internasjonale investorene i Russland så saken er fulgt med stor interesse. Senest i dag fikk jeg et par e-poster, forteller Thygesen, som ikke vil si hvor mange henvendelser han har fått, eller hvilke selskaper som nå søker råd hos Telenor.

Les også: Jungelens lov i Russland

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

- Har dialog
Thygesen sier at Telenor er innstilt på å kjøre søksmålet til russisk høyesterett.

- Vi har lagt det løpet. Kommer vi til en løsning i mellomtiden, ville det vært fint, konstaterer Thygesen.

Han vil ikke kommentere saken nærmere på NA24s spørsmål om Telenor nå er i forhandlinger med Alfa Gruppen og Mikhail Fridman. Alt Thygesen vil si er at Telenor har den dialogen med Alfa Gruppen som er nødvendig, blant annet gjennom styremøtene i VimpelCom.

Men det har tidligere blitt lansert spekulasjoner om at Telenor er interessert i å selge seg ned i VimpelCom imot full kontroll over ukrainske Kyvistar. Dette har ikke Telenor avvist, men Thygesen ser på dette som en mindre sannsynlig løsning.

- Det er en del økonomiske forhold som har endret seg siden det forslaget kom på bordet første gang, sier Thygesen.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag