NA24.no

Advarer mot Stockholms-boble

(scanpix)
Norsk forvalter advarer svenskene mot en overvurdert Stockholms-børs.

I går fortsatte børsoppgangen i Sverige. Svenskene er rikere enn noensinne, men mørke skyer truer.

NA24 - din næringslivsavis

Det har gått snart syv år siden den svenske børsen satte rekord på 413,7 poeng, skriver Dagens Næringsliv. I går avsluttet børsen på 400 poeng og nye tall fra Statistiska Centralbyrån viser at de svenske husholdningene eide aksjer for 632 milliarder svenske kroner ved årsskiftet. Målt i kroner og øre er de dermed allerede rikere enn ved rekordnoteringen i 2000.

Men flere eksperter advarer mot rikdommen på den svenske børsen, en av dem er den norske forvalteren Ragnhild Wiborg i Pecunia.

- Jeg har en positiv holdning til børsen over lang tid. Men i dag ser vi stadig flere overvurderte selskaper. Det ligger store forventninger innbakt i aksjekursen og innfrir ikke selskapene så blir deres aksjekurs straffet. Forventningsgraden i dagens aksjemarked er veldig høy, sier Wiborg til den svenske avisen Dagens Nyheter.

Hun hevder at børsen er høyt vurdert, med mindre man tror på lave renter svært lenge. Wiborg var også negativ ved inngangen til 2006, et år da den svenske børsen steg med nærmere 20 prosent.

Wiborg er imidlertid langt fra den eneste som nå advarer. I slutten av januar advarte Finansinspektionen om et mulig børsras. I forrige uke ga topplederne i de to storbankene Swedbank og SEB uttrykk for stor skepsis med tanke på børsfremtiden.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere