NA24.no

Advarer mot trådløse nett

Sist oppdatert:
Advarselen er klar: Trådløse nettverk er ikke sikre - selv om de er kryptert.

På en konferanse i regi av Nasjonal Sikkerhetsmyndighet (NSM) tirsdag ettermiddag påpekte lederen for teknisk sikkerhet i NSM, Jørgen Botnan, at det å kryptere sitt trådløse nettverk ikke er en garanti for ikke å bli overvåket.

Krypteringen er usikker
Den mest brukte formen for sikring av trådløse nettverk er såkalt WEP-kryptering av forskjellig slag.

- Tror du at WEP er sikkert, så tror du sannsynligvis på julenissen også. Benytter du et slikt nettverk kan du overvåkes på fem kilometers avstand med en god antenne, sa Botnan på konferansen.

Falsk trygghet
Det betyr at hvis du har hørt på alle rådene om at du må skru på kryptering på ditt trådløse nettverk, er sannsynligheten stor for at det er en falsk sikkerhet.

- WEP, WEP2, WEPplus, og til og med den mer avanserte WPA-krypteringe er usikker, advarte Botnan.

- Med alle disse krypteringene kan man sitte på utsiden av huset ditt og lese din e-post.

WPA2 er det eneste trygge
Den eneste trådløse krypteringsteknologien som ifølge Botnan er sikker er den såkalte WPA2-krypteringen.

- Her har man fått ryddet opp i en del gammelt rot, og må kunne anses som OK, fortalte sikkerhetseksperten til forsamlingen.

Klare råd
Botnans har klare råd til de som har trådløse nettverk hjemme:

- Bruk WPA2-kryptering og skru ned sendestyrken på basestasjonen. Det er ingen grunn til å kringkaste signalet til halve nabolaget. All kryptering kan knekkes, det er bare snakk om tid, advarer han.

Advarer også mot telefon og mobil
Samtidig brukte Botnan anledningen til å advare mot bruk av både trådløse telefoner og mobiltelefoner i utlandet.

- Trådløse telefoner er som hovedsak ukrypterte, med unntak av en DECT-kryptering som er svak. Utenfor huset ditt kan det sitte noen og lytte til dine private samtaler eller strategier for selskapet du jobber i, forteller han.

- Krypteringen i GSM-nettet er også svært omdiskutert, og i utlandet er det ingen selvfølgelighet at det er kryptering i det hele tatt. Da kan alle med det rette utstyre avlytte dine mobilsamtaler. Mobilselskapet du benytter i utlandet kan også ha noen uheldige kontakter, og kanskje sitter det noen og avlytter deg der. I det hele tatt bør du være forsiktig med hva du sier med mobil i utlandet, er Botnans klare råd.

Les flere IT-saker på våre IT-sider

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere