Advarer Norge mot å konkurrere skattene ned til null

Leder av Tax Justice Network John Christensen mener skattenivået har lite å si når selskapene velger investeringsland. Lav skatt skaper svært få nyttige arbeidsplasser i forhold til de enorme skattetapene som oppstår. Han mener landene må si nei til presset fra de store selskapene.

Leder av Tax Justice Network John Christensen mener skattenivået har lite å si når selskapene velger investeringsland. Lav skatt skaper svært få nyttige arbeidsplasser i forhold til de enorme skattetapene som oppstår. Han mener landene må si nei til presset fra de store selskapene. Foto: Skjermbilde Occupy London TV / YouTube

Lederen i organisasjonen Tax Justice Network advarer Norge mot å delta i den globale konkurransen om å senke skattene mest.

- Landene konkurrerer skattesatsene nedover mot null. De internasjonale selskapene og deres eiere er de eneste vinnerne. Resten av samfunnet taper, og lav skatt tiltrekker seg ikke flere investeringer. Resultatet av skattekonkurransen er kutt i offentlige utgifter og at skattebyrden blir lempet over på folk flest ved høyere moms og personskatter, sier britiske John Christensen til Aftenposten.

Christensen jobbet i mange år med skatteplanlegging i skatteparadiset Jersey, men skiftet side og deltok i opprettelsen av Tax Justice Network i 2002.

Han mener skattekrigen blir stadig verre, og avviser tankegangen til Scheel-utvalget som blant annet foreslo å kutte skatten på bedriftenes overskudd fra 27 til 20 prosent. Dette for å gjøre Norge mer attraktivt som investeringsland.

– Skatten har lite å si når selskapene velger investeringsland. Lav skatt skaper svært få nyttige arbeidsplasser i forhold til de enorme skattetapene som oppstår. Landene må si nei til presset fra de store selskapene. Apple, Google, Ikea og Pepsi vil ikke forlate Norge selv om skatten på overskudd blir holdt på 27 prosent, sier Christensen

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.