*Nettavisen* Økonomi.

Advarer om unormalt boligmarked

Foto: Håkon Høgetveit (NA24)

- Boligselgere bør ikke ha de store forventingene, sier Eff-sjef.

02.07.14 11:15

Det er knyttet stor spenning til hvordan temperaturen på boligmarkedet blir i januar.

- Tradisjonelt sett er januar en veldig god tid å selge bolig på, men ting er ikke helt som normalt i år. Januar måned i år har et mye større volum av utsolgte boliger, samtidig som vi har lagt bak oss et år med moderat utvikling i prisene, sier Christian Vammervold Dreyer, administrerende direktør i Eiendomsmeglerforetakenes Forening (Eff), til Nettavisen NA24.

- Rekordstort

Etter flere år med kraftig stigning flatet boligprisene i Norge ut på slutten av 2013. Dette har bidratt til at boligtilbudet i januar er rekordstort, da mange har ventet til begynnelsen av året med å legge boligen sin ut for salg - da prisene historisk sett har gjort et lite byks i oppadgående retning.

Det at mange ikke fikk solgt boligen sin, eller ble tilbudt en verdi de ikke ville akspetere, på tampen av fjoråret har også ført til at tilbudet av boliger er svært høyt nå i begynnelsen av det nye året.

Alikevel fraråder ikke meglersjefen fra å selge bolig i januar.

- Jeg vil tro det er en ok tid å selge på, men man bør ikke ha de store forventningene som man normalt har hatt januar, sier Vammervold Dreyer.

- Kan det lønne seg å vente noen måneder før man selger, siden tilbudet av boliger er så stort akkurat nå?

- Da må man stille seg spørsmålet om man tror situasjonen blir vesentlig bedre. Det ligger i kortene at prisutviklingen flater ut, og det vil ta tid før dette endrer seg, svarer Eff-sjefen.

- 40 dager å omsette en bolig
Til tross for at det meldes om mange boligvisninger i løpet av årets aller første helg, er det for tidlig å dra noen konklusjoner som kan gi en pekepinn på hvordan temperaturen er i boligmarkedet for øyeblikket.

- Etter hva jeg har skjønt så har det vært mange visninger, med bra besøk i helgen. Det er sikkert mange tilfeller av det motsatte også, men bare tiden vil vise hvordan salget blir. Det er litt tidlig å si enda, sier Vammervold Dreyer.

Han melder videre om at det også kommende helg vil avholdes mange visninger, men at antall dager det tar å omsette en bolig vil gå noe ned i januar sammenlignet med desember.

- Vi tipper at det vil ta i underkant av 40 dager i snitt å selge en bolig i januar, sier Vammervold Dreyer, som opplyser om at eneboliger og rekkehus er de objektene som har vært mest attraktive den siste tiden.

- Det har vært mest nybyggaktivitet på leiligheter, og derfor har det gått noe svakere med dette markedet sammenlignet med eneboliger og rekkehus.

- Veldig liten prisnedgang
For første gang siden 2009 hadde de norske boligprisene en negativ 12-månedersvekst. Dette ble kjent da Eiendomsmeglerforetakenes Forening (Eff) la fram ferske boligtall mandag formiddag.

Det ble samtidig meldt om stor sannsynlighet for negativ 12-månedersvekst også i 2014, og at snittprisene vil etter all sannsynlighet vil falle med 1 til 3 prosent dette året.

- Det er snakk om en veldig liten prisnedgang - tilnærmet null. Vi ser for oss at det er litt oppgang første kvartal men ikke, men ikke så mye som det normalt pleier å gå opp. Vi vil deretter få et flatt, litt nedadgående marked. Men vi snakker om veldig små forskjeller, og et fall i snittprisen på 1 til 3 prosent, sier Vammervold Dreyer.

Les også:Første boligfall på flere år

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag