NA24.no

FALSKE VESKER: Kjøper du med deg falske luksusvesker fra ferie, kan det koste deg dyrt.
FALSKE VESKER: Kjøper du med deg falske luksusvesker fra ferie, kan det koste deg dyrt. Foto: NTB Scanpix

Advarer turister: Falske luksusvarer kan koste deg dyrt

En svensk kvinne måtte betale over 90.000 kroner i bot for å ha kjøpt en falsk designerveske.

Har du planer om å kjøpe med deg billige piratkopier av luksusvarer hjem fra ferie?

Det er ikke en god idé, skriver Konsument Europa, en svensk organisasjon som har som oppgave å gi råd og informasjon til kunder som handler varer og tjenester utenfor Sverige - men innenfor EU, Norge og Island.

For selv om det er fristende å kjøpe en Louis Vuitton-veske til et par hundrelapper på marked i Spania, så kan prisen bli langt høyere om du blir tatt med veska på enkelte av Europas flyplasser, der lovene er svært strenge når det kommer til piratkopier.

10.000 euro i bot

For eksempel i Italia. Her ble en svensk dame nødt til å betale en bot på 10.000 euro, altså over 93.000 norske kroner, fordi hun hadde kjøpt seg en falsk designerveske, skriver svenske TT.

I Italia er lovene svært strenge når det gjelder piratkopier, og blir man tatt på flyplassen med slike varer, kan man altså være nødt til å betale store bøter. Dette gjelder også hvis man bare mellomlander, og kan vise til at man skal videre til for eksempel Norge.

- Hvis du skal til Italia bør du la piratkopiene bli liggende hjemme. Du kan risikere bøter på 10.000 euro hvis du blir tatt i å kjøpe eller ha med deg falske produkter. Dette er en straff som har blitt utviklet for å beskytte det italienske markedet fra invasjonen av falske produkter, ved å bøtelegge kjøpere, importører og distributører av slike produkter, sier Jolanda Girzl ved Konsument Europa.

Fakta: Slik ser du om varen er falsk

Klikk for å åpne faktaboksen
 

Det aller beste er naturligvis å handle kjente merkevarer i anerkjente butikker, men om det ikke er tilfellet, har Konsument Europa disse rådene:

- Se nøye på detaljer som sømmer, lommer, knapper og merker. Er varen falsk, kan du ofte se det på sømmene. Sjekk også at merket har riktig logo og at navnet er stavet riktig.

- Sjekk innpakningen/handleposen, den skal være av samme merke som selve varen. Kjøper du en dyr designerveske, vil innpakningen også være av høy kvalitet. Dyre luksusvarer blir sjelden pakket inn i plastposer.

- Sjekk hva varen koster i en anerkjent butikk. Hvis prisen på varen er for god til å være sann, er den mest sannsynlig falsk.

- Ikke ta selgerens ord for god fisk. Hvis selgeren sier at produktet er fra samme fabrikk som originalen, er det sjelden sant.

Lov i Norge til privat bruk

Men det er ikke bare Italia som har strenge lover for piratkopier, skriver TT. I Nederland kan man få bot om man har kjøpt flere enn tre piratkopier, og i Frankrike kan man i verste fall ende i fengsel for å inneha falske varer.

I Norge gis det imidlertid ikke bøter for besittelse av piratkopierte varer - så lenge det er til privat bruk. Det sier Otto Scharff, avdelingsdirektør i Patentstyret, til Nettavisen.

AVDELINGSDIREKTØR: Otto Scharff i Patentstyret.

- Men hvis du tar med deg fem-seks solbriller som du skal selge på internett, er det å betegne som næringsvirksomhet, og da har du gått over grensen.

- Men du får ikke bot for å ha med deg en falsk designerveske på Gardermoen?

- Nei, ikke for én veske. Da er du innafor. Tanken bak dette er å ikke straffe forbrukerne. Men vi har jo hatt tilfeller i tollen på Gardermoen hvor man har stoppet turister som har hatt kofferten full av piratkopierte klær, sko og solbriller. Da ser man jo at det ikke er til privat bruk, og vedkommende blir da fratatt alle varene på stedet.

- Støtter kriminell virksomhet

Scharff oppfordrer alle som skal ut å reise i Europa til å være forsiktig med kjøp og besittelse av falske varer.

- Er du på vei hjem fra Asia med en falsk Rolex, og må innom Frankrike eller Italia på veien, så løper du helt klart en risiko. Det gjelder også i de tilfellene hvor klokka ikke er kjøpt i Asia, men er noe du hadde med deg fra Norge, sier Scharff.

Scharff tror de aller fleste vil oppdage om en vare er falsk eller ikke.

- Det handler om pris. Virker det for godt til å være sant, så er det som regel det. Prisen på varer som omsettes illegalt er ofte så lav at kunden bør fatte mistanke.

Uavhengig av om man kan bli bøtelagt eller ikke, oppfordrer Scharff nordmenn til å stå imot fristelsen ved å kjøpe falske luksusvarer.

- Man støtter opp omkring kriminell virksomhet. Dette er en illegal industri, og kjøper man slike varer, er man med på å støtte denne industrien, avslutter Scharff.

Har du sett disse populære videoene?

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere