*Nettavisen* Økonomi.

Advarsel senker børsene

Milliardtap hos tysk storbank gir nye børsfall.

14.01.09 13:24

Deutsche Bank har sendt ut et resultatvarsel der de opplyser at de kommer til å tape 36,5 milliarder kroner når 2008 summeres opp. Det sprer usikkerhet i aksjemarkedene og sender børsene nedover.

NA24 - din næringslivsavis

Hovedindeksen faller 1 prosent til 226,09 poeng, men Oslo Børs holder seg bedre enn flere av de øvrige europeiske børsene. Tilbaketoget kommer til tross for at oljeprisen har styrket seg. Onsdag morgen var også stemningen en annen, børsen startet dagen i solid pluss.

Følg utviklingen på Oslo Børs

Deutsche Bank advarer nå mot at de i fjerde kvartal vil få et underskudd på 4,8 milliarder euro etter skatt. For hele fjoråret samlet ser Deutsche Bank et tap på 3,9 milliarder euro eller rundt 36,5 milliarder kroner

Les mer: Gigantisk milliardtap for storbank

Fart i oljen
Flere OPEC-land har markert seg de siste dagene. Saudi-Arabia åpner opp for å kutte produksjonen med langt mer enn hva de har forpliktet seg under OPEC-kvotene. Nå følger Hugo Chavez og Venezuela etter og sier at de er villig til å få OPEC til å kutte produksjonen med ytterligere 2 eller 4 millioner fat per dag. Formålet er at oljeprisen skal holdes på dagens nivå eller aller helst betydelig over.

Senere onsdag ettermiddag er det duket for de amerikanske oljelagertallene. Rapporten vil gi en indikasjon på hvordan utviklingen i etterspørselen har gått og hvor mye olje som ligger på lager. De siste ukene har oljelagrene viste en vekst og medført et fall i prisnivået.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Analytikerne venter at råoljelagrene vokste med 3 millioner fat i forrige uke, mens destillatlagrene økte med 1,7 millioner fat og at drivstofflagrene viser en vekst på 1,8 millioner. Det viser estimater fra Platts, skriver Marketwatch.

Det amerikanske energibyrået (EIA) slapp tirsdag sin rapport der de spår et globalt fall i oljekonsumet på 800.000 fat per dag i 2009. Det er en dobling i forhold til deres egne spådommer som kom for én måned siden. Rundt halvparten av etterspørselsreduksjonen skal komme fra USA. EIA forventer at snittprisen på referanseoljen vil ligge på 43 dollar per fat i 2009 og 55 dollar per fat i 2010.

Spent på omsetningen
Finansmarkedene er også avventende til makrorapporter fra USA. Den som vil vies mest oppmerksomhet er omsetningstallene for detaljhandelen i desember. De foreløpige salgsrapportene fra de største detaljkjedene har vist en skuffende julesesong, og onsdag er det duket for de offisielle tallene.

Økonomene venter et omsetningsfall på 1,2 prosent og 1,3 prosent når bilomsetningen holdes utenom detaljomsetningstallene. Det viser estimater innhentet av Bloomberg News.

Europa i rødt
I Europa er børsfallet langt større. Frykten er at det kommer flere negative overraskelser nå inn i resultatsesongen. De siste dagene har det strømmet inn flere resultatvarsler og det skaper usikkerhet rundt verdsettelsen av aksjene.

I Frankfurt faller den tyske DAX-indeksen 1,85 prosent, mens nedturen er større i London der FTSE 100-indeksen senkes 2,15 prosent. I Paris faller børsen 1,4 prosent. Hos våre naboland i øst og sør er det også svak utvikling. Den finske OMX-indeksen blir sendt ned 1,4 prosent, mens København faller 0,7 prosent. I Stockholm faller børsen 2,15 prosent.

Handelen med de amerikanske indeksfuturene antyder også en negativ start for børsene i New York. Futurene til de tre toneangivende indeksene S&P 500, Nasdaq og Dow Jones faller rundt 1 prosent i forkant av at handelen starter.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Få næringslivsnyheter direkte på mobilen: Send NA24 START til 1930 (tjenesten koster kr. 4,- per melding).

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag