*Nettavisen* Økonomi.

Advokat politianmeldt – eiendomsinvestor hevder seg presset for mange titalls millioner kroner

ANMELDTE VENN OG ADVOKAT: Asgeir Steinsland Hansen (til venstre) har slått seg opp som eiendomsinvestor i Bergen. Nå har han anmeldt sin tidligere venn og kompanjong Eirik Hokstad, og sistnevntes advokat Ivar Hillestad for utpressing og grovt utroskap (ARKIVFOTO). Foto: Marit Hommedal/NTB Scanpix

«Brevet til skatt vest m. fl. går kl. 16.05 i dag med mindre avtalene signeres – og det er ikke en tom trussel. Er du på vei? Advokat Ivar Hillestad».

19.11.15 08:56

Denne SMS-en sendte advokat Ivar Hillestad, som også leder et advokatkontor i Bergen, til eiendomsinvestor i Bergen Asgeir Steinsland Hansen.

Saken skal være i størrelsesordenen «mange titalls millioner kroner». Saken er politianmeldt etter at Steinsland Hansen skal ha følt seg presset til å undertegne dokumenter som ville påført ham store økonomiske tap.

Klikk på bildet for å forstørre.

Advokat Ivar Hillestad i advokatfirmaet Hammervoll Pind. Foto: Advokatfirmaet Hammervoll Pind

- Ivaretar min klients interesser

Her kan du tipse Nettavisens journalist på mail, eller ring 02060.

- Jeg har ikke gått lenger enn det som har vært helt nødvendig for å ivareta min klients interesser, skriver Hillestad i en mail til Nettavisen.

Han mener han ikke har gjort noe kritikkverdig, heller ikke i kraft av å være advokat.

Bakgrunnen for SMS-en var at Steinsland Hansen 26. august i år ble kalt inn til et møte i Bergen. Møteinnkallingen kom dagen før. Han hevder han ikke fikk vite agendaen. I møtet var det to advokater, hvorav den ene var Hillestad, som representerte Hansens tidligere venn og kompanjong Eirik Hokstad.

Sammen med Hokstad har Steinsland Hansen slått seg opp, og tjent titalls millioner kroner på kjøp og salg av eiendom i Bergen. Steinsland Hansen står oppført med en formue på nærmere 40 millioner kroner i skattelistene for 2014, og en inntekt på nesten 1,3 millioner kroner.

Hokstad står oppført uten formue i 2014, men med en inntekt på over 19 millioner kroner. Han står også oppført som eier og deleier av flere eiendommer privat, i eiendomsregisteret.

Steinsland Hansen skal i sommer ha signalisert at han ikke ønsket et videre samarbeid og bruddet har blitt alt annet enn vennlig for de to tidligere kameratene.

Kapital har de siste månedene skrevet flere negative artikler om driften av deres selskap, men Nettavisen kjenner ikke til om dette er en medvirkende årsak til bruddet.

- Rent taktisk spill

I møtet i august ble Steinsland Hansen vist et brev hvor det kommer frem at Hokstad og hans advokat har gått gjennom deres felleseide selskaper. I brevet ble det fremmet en rekke påstander, deriblant at Steinsland Hansen skal ha bidratt til brudd på skatte- og avgiftslovgivningen, regnskapsovertredelser og bokføringsloven.

Klikk på bildet for å forstørre.

Eirik Hokstad (t. v.) og Asgeir Steinsland Hansen var venner og kompanjonger og ble millionærer på kjøp og salg av eiendom (ARKIVFOTO). Foto: Marit Hommedal/NTB Scanpix

Til sammen skal det være unndratt moms, og begått underslag fra deres felles firmaer, på rundt 20 millioner kroner. Det hevder Hokstad til Nettavisen.

I brevet fra Hokstad, som Nettavisen har sett i sin helhet, kommer det frem at opplysningene skal offentliggjøres til Skatt Vest, Steinsland Hansens bank- og forretningsforbindelser, og media. Spesifikke navn på bankforbindelser og personer i media er nevnt.

- Jeg ble sjokkert over de alvorlige og usanne beskyldningene, og visste at de kunne skade mitt omdømme hos banker og forretningsforbindelser om de ble spredd slik de truet med. Jeg var ikke redd for om brevet ble sendt til Skatt Vest, da jeg har sagt meg villig til å samarbeide med dem, skriver Steinsland Hansen i en mail til Nettavisen.

Hokstad mener anmeldelsene ikke holder vann.

- Jeg opplever dette som rent taktisk spill eller posisjonering fra hans side. Heldigvis har slike taktiske anmeldelser falt igjennom tidligere på bakgrunn av pålegg fra Riksadvokaten, noe jeg forventer vil bli utfallet her også, skriver han i en mail til Nettavisen.

- Jeg har lenge ønsket å få til et forlik, men jeg har ikke på noe tidspunkt brukt ulovlige virkemidler. Steinsland Hansen truet meg også i forhandlingene med å politianmelde meg hvis vi ikke kom frem til en løsning, noe jeg nå ser han har gjort, fortsetter Hokstad.

Steinsland Hansen forsikrer overfor Nettavisen at han selv ikke har gjort noe straffbart, og sier følgende om hvorfor hans tidligere kompanjong og hans advokat skulle fremme usanne påstander og presse ham for flere titalls millioner kroner.

- Jeg oppfatter dette som en ren svertekampanje for å ta bort fokuset fra hvordan Hokstad og en av hans forbindelser, en mann fra Latvia, selv driver forretninger. De vil gjøre meg til syndebukk.

- Skulle sitte igjen med alle forpliktelser

I det Steinsland Hansen betegner som «trusselbrevet» fulgte også forslag til to kontrakter. I den ene avtalen, som Nettavisen har sett, går det frem at Hokstad skal ta over alle positive verdier i deres felleseide eiendomsselskap Sorbonne AS. Etter det Nettavisen har grunn til å tro er det snakk om boliger og verdier for mange titalls millioner.

I samme avtale går det frem at Steinsland Hansen skal ta over all gjeld i selskapet, i tillegg til å betale Hokstad ytterligere 10 millioner kroner.

- Jeg oppfattet avtalene som et forsøk på å frarøve konsernet og meg de selskapene og eiendommene som hadde positive verdier. Selv skulle jeg sitte igjen med ansvar for alle forpliktelsene, både kjente og ukjente, og disposisjoner som var foretatt av Hokastad, som var daglig leder for Sorbonne AS.

Steinsland Hansen ble bedt om å signere en tilsvarende avtale, som Nettavisen også har sett, med mindre verdiomfang, for ytterligere en person fra Latvia. I denne avtalen måtte Steinsland Hansen skrive under på at han måtte overta latvieren sitt IT-firma for 7,5 millioner og slette panten i hans hus på 3,5 millioner. IT-selskapet er uten verdi.

Dersom han ikke signerte avtalene innen klokken 16.00, onsdag 26. august, ville advokat Hillestad iverksette truslene om å melde fra om det de mener Steinsland Hansen har begått av straffbare forhold. Steinsland Hansen fikk seks timer på seg til å signere de foreslåtte avtalene.

Hokstad mener kravene var rimelige.

- Kravene er godt dokumentert med objektiv dokumentasjon. Jeg ser på ingen måte på dette som utpressing, forklarer han.

Den anmeldte advokaten hevder det ikke foreligger noen anmeldelse mot ham, men Nettavisen har fått bekreftet det motsatte.

- Jeg har i dag fått vite fra politiet at det ikke foreligger noen anmeldelse på meg, så dette blir et hypotetisk spørsmål. På generelt grunnlag vil jeg si at det er straffbart å anmelde saker på uriktig grunnlag, forklarer Hillestad til Nettavisen.

Advokat: - Det er ingen tom trussel

Da Steinsland-Hansen ikke signerte avtalene fikk han følgende SMS av Hillestad klokken 15.59:

«Brevet til skatt vest m. fl. går kl. 16.05 i dag med mindre avtalene signeres – og det er ingen tom trussel. Er du på vei? Advokat Ivar Hillestad».

Kort tid etterpå fulgte advokaten opp med følgende SMS:

«Jeg ber om et umiddelbart svar på SMS eller telefon. Advokat Ivar Hillestad».

Advokaten fulgte også opp med å sende en mail til Steinsland Hansen klokken 16.33 samme dag, hvor han konstaterte at fristen var gått ut. Hillestad skrev da at han ville «effektuere henvendelsene til Skatt Vest m. fl.».

Steinsland Hansen skal ikke ha svart på henvendelsene, men i stedet hyret inn privatetterforskere med bakgrunn fra etterforskning av økonomisk kriminalitet. Nettavisen har vært i kontakt med privatetterforskerne som skriver følgende i en mail:

«Odd Hilt, daglig leder i Etterforskning, Rådgivning og Gransking (ERG AS), og seniorrådgiver Alf Korsan kan bekrefte at vi ble engasjert av Steinsland Hansen til å foreta en ekstern gransking av påstandene i brevet til Skatt Vest og om forholdet var straffbart.

Det ble også engasjert en statsautorisert revisor for parallelt å gjennomgå prosjektregnskaper. Revisor sin gjennomgang støtter vår konklusjon om at påstandene i brevet er usanne og at Steinsland Hansen har vært utsatt for en kriminell handling. Da vi anså dette som et alvorlig forsøk på utpressing av store verdier rådet vi ham til å anmelde forholdet til politiet».

Hilt forteller også til Nettavisen at de har gjort en så god jobb som mulig for å få til en objektiv gransking, selv om det er Steinsland Hansen er oppdragsgiver og har betalt dem.

Privatetterforskerne er også ærlig på at de ikke har gransket saken i sin helhet da de ikke har intervjuet verken den anmeldte 34-åringen eller advokaten hans.

Politiadvokat Linn Skaar Sætre ved seksjon for Økonomikriminalitet i Hordaland politidistrikt ønsker ikke å kommentere saken overfor Nettavisen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag