Advokat tiltalt for bedrageri på 35 millioner

Foto: Knut Falch (SCANPIX)

Økokrim har tatt ut tiltale.

31.03.11 09:15

Advokat Gunnar Christian Frick er tiltalt for flere grove bedrageri, melder Økokrim.

Tiltalte, som er en tidligere advokat, skal ha stilt en skjult konto i Sveits til disposisjon for en klient som er dømt for bedrageri på til sammen 140 millioner kroner.

Han skal blant annet ha medvirket til grovt bedrageri av rundt 35 millioner kroner.

- Han hjalp politimann
I tillegg er Frick tiltalt for å ha sikret utbytte på flere millioner fra klienters straffbare handlinger, samt underslag av klientmidler, skatteunndragelse og for å ha gitt falsk forklaring i en straffesak.

- Bakgrunnen for at vi startet etterforskning er at vi hadde en sak mot en tidligere politimann som var under etterforskning, og som senere ble dømt for bedrageri av 140 millioner kroner, sier førstestatsadvokat Geir Kavlie i Økokrim til Nettavisen.

Ifølge tiltalen skal advokaten ha stilt kontoer til disposisjon for politimannen.

- I forbindelse med etterforskningen av politimannen så vi at han hadde hatt omfattende hjelp fra denne advokaten. Bistanden var blant annet å stille en skjult konto i Sveits og klientkontoen i Norge til disposisjon, sier Kavlie, og fortsetter:

- Vi kom over en del andre forhold som hadde likhetstrekk til det vi allerede hadde sett rundt politimannen. Vi fant også at han selv hadde begått bedrageri og underslag for klienter, sier han.

- Advokater lar seg bruke
Kavlie opplyser at Frick har vært villig til å la seg avhøre, men ikke det siste året.

- Det som har komplisert etterforskingen betydelig er at han har påberopt seg advokatenes taushetsplikt, slik at det har vært en tidkrevende prosess å få innsyn i beslaget. Det til tross for at dette ikke har hatt noe med juridisk rådgivning å gjøre.

- Det er jo et trekk vi ser veldig ofte, at advokater lar seg bruke på denne måten av klienter og andre, sier han.

Nekter straffskyld
Frick selv nekter straffskyld.

- Han mener det er ikke er grunnlag for de alvorlige anklagene, skriver forsvarer John Christian Elden i en tekstmelding til Nettavisen.

Det utdyper han slik:

- Mange av de spekulasjonene tiltalen kommer med er tilbakevist av økokrims egne vitner. At han som forretningsadvokat skal tiltales for å drive innkasso på vegne av sine klienter for pengekrav som fremstår som høyst lovlige har han også vanskelig for å skjønne selv om økokrim nå påstår det dreier seg om svarte inntekter hos klientene hans. Det er meningsløst å kreve at en advokat eller et innkassoselskap skal stå ansvarlig for at kunden kan dokumentere at utlånte penger er beskattet, sier Elden.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.