NA24.no


En stor lekkasje fra Mossack Fonsecas antatt sikre datasentral førte til at en rekke medier verden over søndag publiserte avsløringer om hvordan firmaet har hjulpet rike statsoverhoder, politikere, kjendiser og andre til å skjule penger i skatteparadiser.Bildet: Selskapets kontor i Panama City.
En stor lekkasje fra Mossack Fonsecas antatt sikre datasentral førte til at en rekke medier verden over søndag publiserte avsløringer om hvordan firmaet har hjulpet rike statsoverhoder, politikere, kjendiser og andre til å skjule penger i skatteparadiser.Bildet: Selskapets kontor i Panama City. Foto: Carlos Jasso (REuters / NTB scanpix)

Advokatfirmaet hevder Panama-avsløringene er straffbare

Sist oppdatert:
Avsløringen av de såkalte «Panama papers» er en kriminell handling, hevder advokatfirmaet som dokumentene ble lekket fra.

– Dette er en kriminell handling, en forbrytelse, sier Ramón Fonseca, en av grunnleggerne av advokatfirmaet Mossack Fonseca, som har base i Panama.

Les også: Lysbakken: - Nå avsløres flyktningene som virkelig undergraver velferden

– Dette er et angrep på Panama, fordi enkelte land ikke liker at vi er så konkurransedyktige når det kommer til å tiltrekke seg selskaper, sier Fonseca til nyhetsbyrået AFP.

Les også: Dnb hjalp kunder med å sette opp konti i Seychellene

Les også: DNB-sjef Rune Bjerke: - Med dagens interne regelverk ville det ikke skjedd

Ingen mistenkt

Uttalelsene kommer etter at en stor lekkasje fra Mossack Fonsecas antatt sikre datasentral førte til at en rekke medier verden over søndag publiserte avsløringer om hvordan firmaet har hjulpet rike statsoverhoder, politikere, kjendiser og andre til å skjule penger i skatteparadiser.

Fakta: Fakta om Mossack Fonseca (NTB)

Klikk for å åpne faktaboksen
 

* Panama-registrert advokatfirma etablert i 1977 av Jürgen Mossack og Ramon Fonseca.

* Har over 40 kontorer over hele verden.

* Advokatfirmaet har i lang tid blitt anklaget for å hjelpe selskaper med kreativ skatteplanlegging, skatteunndragelse og hvitvasking.

* Selskapet er også beskyldt for å ha hjulpet diktatorer i Afrika og Midtøsten med å komme unna internasjonale sanksjoner.

* Tidligere i år ble fem ansatte i Mossack Fonseca arrestert og siktet i forbindelse korrupsjonssaken som involverer det brasilianske oljeselskapet Petrobras.

* I 2012 og 2013 fikk Mossack Fonseca en rekke bøter av De britiske jomfruøyene for å ha brutt myndighetenes anti-hvitvaskingsregler.

* Selskapet hevder selv det opererer innenfor lover, regler og god forretningsskikk.

(Kilde: Wikipedia, Aftenposten, SVT, ICIJ)

Fonseca beskriver dokumentlekkasjen som et «begrenset datainnbrudd». Han sier at selskapet ikke har noen mistenkte og at han ikke vil spekulere i hvem som har lekket dokumentene før de har bevis.

Les også: Lekkede dokumenter viser Messis bruk av skatteparadis

Les også: Putins venner har nettverk av selskap i skatteparadiser

Han understreker at Mossack Fonseca aldri er blitt dømt eller beskyldt for å ha gjort noe galt.

240.000 selskaper

Advokatfirmaet ble grunnlagt i 1977 og har siden opprettet over 240.000 selskaper.

Fakta: Fakta om Panama papers (NTB)

Klikk for å åpne faktaboksen
 

* Panama Papers beskrives som tidenes største dokumentlekkasje.

* 376 journalister har det siste året gransket 11,5 millioner dokumenter som avdekker skatteparadisenes sentrale rolle i den globale finansindustrien.

* Dokumentene er lekket fra det Panama-baserte advokatfirmaet Mossack Fonseca, som har spesialisert seg på å opprette og administrere selskaper i skatteparadiser.

* På kundelisten deres står blant annet 12 statsoverhoder/statsledere, over 100 andre politikere, 29 milliardærer og mer enn 200 nordmenn.

* Det var den tyske avisen Süddeutsche Zeitung som først fikk tilgang til dokumentene. Aftenposten har fått tilgang til materialet gjennom stiftelsen The International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ). Mer enn 100 medieorganisasjoner verden over er med i graveprosjektet.

Ramón Fonseca hevder at deres firma ikke er ansvarlig for hvordan selskapene ble brukt, fordi Mossack Fonseca hadde rolle som et mellomledd.

– Siden vi har så mange selskaper, er det normalt at noen får problemer. Men vi er ikke ansvarlige for dem, hevder Fonseca.

På Mossack Fonsecas kundeliste står, ifølge de lekkede dokumentene, blant annet 12 statsoverhoder/statsledere, over 100 andre politikere, 29 milliardærer og flere enn 200 nordmenn.

Det var den tyske avisen Süddeutsche Zeitung som først fikk tilgang til dokumentene. Senere har drøyt hundre medieorganisasjoner fått tilgang til materialet gjennom stiftelsen The International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ).

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere