*Nettavisen* Økonomi.

Advokatforeningen varsler kamp mot klientnapping

Advokat Marius Dietrichson (arkivfoto). Foto: Håkon Mosvold Larsen (NTB scanpix)

Advokatforeningen vil revidere de etiske reglene for forsvarsadvokater og varsler kamp mot såkalt klientnapping, en praksis Marius Dietrichson kaller «en vederstyggelighet».

I helgen skrev Dagens Næringsliv hvordan stadig mer utspekulerte metoder tas i bruk for å lokke klienter til å bytte advokat. Dop, penger og klausulerte dokumenter skal være noen av lokkemidlene som brukes. Forsvarergruppen i Advokatforeningen tar sterkt avstand fra slike metoder, skriver avisen.

Les: Forsvarsadvokat avvikler praksisen

– En advokat har ikke adgang til å ta initiativ til et forsvarerbytte ved bruk av lokkemidler. Klientnapping er en vederstyggelighet, som vi må til livs, sier Marius Dietrichson, som er leder av forsvarergruppen.

Les: Advokat anklages for å planlegge kidnapping

– Vi har satt i gang et arbeid med revisjon av forsvarernes etiske regler. Reglene bør i større grad reflektere de problemstillinger en forsvarer står overfor, sier han. Dietrichson ønsker en klargjøring av de forpliktelsene forsvarsadvokater har, både overfor klienten og politiet og overfor hverandre.

Les: Advokatlovutvalget vil skjerpe regelverket for straffedømte advokater

Han mener foreningen også «må se på om reaksjonene er tilstrekkelig effektive». På spørsmål om han mener det bør bli lettere å miste advokatbevillingen svarer han:

– På generelt grunnlag er vi tilhengere av at det skal mer til for å bli advokat og at det tilsvarende skal bli lettere å miste bevillingen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.