*Nettavisen* Økonomi.

Advokatlovutvalget vil skjerpe regelverket for straffedømte advokater

– Det kan se ut som det har vært en automatikk i at straffedømte advokater får tilbake bevillingen i større grad enn de burde, sier høyesterettsdommer Bergljot Webster. Foto: (www.regjeringen.no)

Straffedømte advokater ser ut til å automatisk få tilbake bevillingen, mener advokatlovutvalgets leder, som mener regelverket bør skjerpes.

08.05.16 21:57

– Det kan se ut som det har vært en automatikk i at straffedømte advokater får tilbake bevillingen i større grad enn de burde, sier høyesterettsdommer Bergljot Webster til Dagens Næringsliv.

Hun mener det må flere tiltak til for å få bukt med advokater som kommer på kant med loven. Blant annet foreslår hun suspensjon av advokatbevilling ved en alvorlig tiltale i påvente av rettskraftig dom, og at advokater som mister bevillingen må vente ett år før de kan søke om fornyet tillit.

– Advokater som begår straffbare handlinger, undergraver advokatenes anseelse, og det er et problem for standen, samfunnet og klienten, sier Webster.

Hun får støtte av generalsekretæren i Advokatforeningen, Merethe Smith.

– I ganske mange tilfeller får advokatene bevillingen tilbake altfor fort. Ved alvorlige overtredelser bør advokater miste bevillingen i lengre perioder enn de gjør i dag, sier Smith.

De siste ti årene er 145 advokatbevillinger tilbakekalt. I samme periode er 44 advokater og advokatfullmektiger straffedømt, og ytterligere elleve er anmeldt, siktet eller tiltalt. Mange gjør comeback to til tre år etter at bevillingen er suspendert eller tilbakekalt, mens andre igjen mister den ikke i det hele tatt, til tross for at de er dømt for alvorlig økonomisk kriminalitet. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.