*Nettavisen* Økonomi.

Afghanere drept av norske soldater

Minst fire afghanere ble drept av norske soldater under opptøyene i Meymaneh. Norske myndigheter vil ikke gå videre med granskningen av hva som skjedde.

15.03.06 08:53

Under angrepet på de norske soldatene i Meymaneh 7. februar ble minst fire afghanere skutt og drept av nordmennene, kanskje så mange som åtte, skriver Dagbladet.

Verken forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen eller statssekretær Espen Barth-Eide vil bekrefte eller avkrefte at norske soldater har skutt og drept afghanere.

Skuddene skal ha kommet etter fire timer med intenst angrep, da de norske soldatene besluttet å skyte for å drepe mot afghanerne. Minst fire lik skal ha blitt plukket opp av lokalbefolkningen.

Mange skudd
Pressetalsmann Thom Knustad ved Fellesoperativt Hovedkvarter kan ikke bekrefte opplysningene.

- Vi kan ikke utelukke det. Det ble skutt mange skudd og de måtte forsvare seg, sier han til TV 2 Nettavisen.

Forsvaret har imidlertid ikke tenkt å granske videre hvor mange som ble drept, eller hvem som avfyrte de dødelige skuddene.

- Vi går ikke videre for å finne ut hvor mange afghanere som ble skutt av nordmenn. Det har sammenheng med hvordan situasjonen var, og at vi av hensyn til de som var involvert ikke ønsker å gå ut offentlig med flere detaljer om det som skjedde, fortsetter han.

Knustad understreker at slik situasjonen var, er det ikke mulig å rekapitulere nøyaktig hvor det ble skutt og hva resultatet av skuddene ble.

Granater
I løpet av de fem timene angrepet mot leiren varte, ble det avfyrt rakettdrevne granater og håndvåpen mot leiren. De væpnede mennene kastet også store mengder håndgranater, brannbomber og stein mot soldatene.

Soldatene svarte i hovedsak med tåregass CS-gass, gummikuler og varselskudd. Forsvaret har tidligere bekreftet at det ble avfyrt rundt 400 skarpe skudd mot menneskemengden som forsøkte å storme leiren der de norske soldatene oppholdt seg. Afghanske politifolk på stedet skal også ha skutt mot demonstrantene.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.