*Nettavisen* Økonomi.

AFP-farsen

Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX

Memo fra LO og NHO til skattebetalerne: Oppgjøret var tøft. Her er regningen.

04.04.08 09:01

(NA24-KOMMENTAR): I grålysningen onsdag ble det klart at streik var avverget, etter enighet mellom LO og NHO. YS har også anbefalt forslaget.

Enigheten kom etter at statsminister Jens Stoltenberg la 100 milliarder ekstra på bordet for å løse AFP-floken i årene fremover.

Reaksjonene er selvsagt ulike. Organisasjonene virker stort sett fornøyde. YS er endog overrasket over hvor mye skattepenger regjeringen bidrog med. Regjeringen er også fornøyd og mener løsningen holder seg innenfor pensjonsforliket som er vedtatt på Stortinget. – Rødgrønt røvertokt, buldrer Lars Sponheim. Heller ikke i LO er alle positive. – Usolidarisk katastrofe, mener LO-leder i Trondheim, Arne Byrkjeflot.

Feil diskusjon
I realiteten er det nok få som i løpet av noen korte timer evner å forstå konsekvensene av det man er blitt enige om for år og tiår fremover. Er det for mye eller for lite? Får de middelaldrende for mye i forhold til de yngre? Hva får dette å si for yrkesdeltagelsen i 2030 eller 2050? Og hvem vet om det foreslåtte systemet er bærekraftig ettersom årene går og det blir stadig færre yrkesaktive i forhold til pensjonister.

Klikk på bildet for å forstørre.

Diskusjonen om hvor mange milliarder Stoltenberg har bidratt med og hva han eventuelt burde lagt på bordet er derfor bare middels interessant.

I stedet burde man diskutert prinsippet: Hvorfor skal statsministeren i det hele tatt delta som skattefinansiert julenisse i lønnsoppgjøret?

Dette skulle jo være lønnsforhandlinger mellom frivillige sammenslutninger av arbeidsgivere og arbeidstagere. De fleste vil nok mene at det offentlige i visse tilfeller må gripe inn hvis arbeidskonflikter skader helse eller sikkerhet, men ellers burde partene kjempe mot hverandre, ikke mot regjeringen.

Det fremstår som en farse når lønn og øvrige betingelser partene mellom blir en biting, mens hovedsaken blir å få sendt en størst mulig regning til skattebetalerne.

Tabbe da, tabbe nå
Det var fra første stund en tabbe at staten gikk inn og støttet AFP-ordningen. Staten skal sørge for gode, generelle velferdsordninger, og disse skal vedtas på Stortinget, ikke i lønnsoppgjør.

AFP er en særordning for et mindretall, som alle andre må betale for, og som i tillegg strider mot det politiske flertallets ønske om å stimulere folk til å stå lenger i jobb. Hvis partene i arbeidslivet ønsker AFP, burde de åpenbart ta regningen selv.

Det som skjedde natt til onsdag var en hån mot demokratiet.

Are Slettan er tidligere leder for Nettavisens økonomiseksjon, ansvarlig redaktør i iMarkedet.no og redaktør i Finansavisen. Han jobber nå for NA24 fra Connecticut utenfor New York, og skriver blant annet daglige kommentarartikler.

Her kan du lese den siste ukens kommentarer:
Himmel eller helvete i boligmarkedet
Boblebom til lærdom
Retten til å krenke
Byråkrater på bærtur
Flommer over av kontanter

Og her kan du lese enda mer kommentarstoff fra NA24.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.