NA24.no

Afrika-satsing med oljefondmilliarder

- Dette kan bli pengemaskiner, sier Norfund-sjefen.

Torsdag ble det kjent at Norfund hadde 21 prosent avkastning på sine direkte investeringer målt i de ulike lands valuta.

Les mer her: Her er fondet hvor staten tjener penger

NA24 - din næringslivsavis

Nå vil Norfund-sjef Kjell Roland dra suksessen videre med nye investeringer i fattige land med ti milliarder kroner fra oljefondet.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

15-20 prosent
Norfund investerer i såkalte «usikre» prosjekter med et mandat om å redusere fattigdom og bidra til økonomisk utvikling i fattige land.

- Dette mandatet gjelder Norfunds nåværende investeringsstrategi, sier Roland til NA24.

Ved etablering av et nytt fond i regi av særlovsselskapet vil man kunne utvikle denne strategien til å gjelde investeringer i modne prosjekter og i tospann med selskaper som er profesjonelle på «private equity-sektoren».

- Konsulentselskapet McKinsey har estimert at avkastningen kan være i spennet 15-20 prosent. Dette kan bli pengemaskiner om 3-5 år, sier Roland.

Investeringene innrettes i tråd med prioriteringer i norsk utviklingspolitikk med særlig vekt på Afrika sør for Sahara.

Mer til utvikling
Fondet på ti milliarder kroner ble foreslått av Utviklingsutvalget høsten 2008. I et høringsnotat for oljefondet heter det at «departementet vil se nærmere på mulighetene for å skille ut en liten del av fondet til øremerkede investeringsformål innenfor for eksempel miljøteknologi eller i utviklingsland».

- Norge har muligheten til å skape et internasjonalt ledende kompetansemiljø for investeringer i private equity i utviklingsland og kan dermed sette standarden internasjonalt, heter det.

Økonomiske ankre
Den finansielle krisen, med utspring i USA, har ikke rammet den tredje verden med enorm kraft så langt. Grunnen er en meget lav finansiell integrasjon i landene.

- I år vil verdens fattigste land rammes for alvor, sier Roland, og legger til at den største utfordringen er politisk ustabilitet i Kenya og Sør-Afrika. Disse to landene regnes som ankre de skjøre økonomier i Afrika.

- Det er en stor utfordring, sier Roland, og legger til at forslaget fra FN med at 0,7 prosent av krisepakkene burde komme fattige land til gode er et godt forslag.

- Sør-Afrika har hatt et fall i sin valuta fordi internasjonale investorer trekker seg ut av landet. Bistanden går også ned under slike krisetider, sier han.

Gjennom stabile økonomier vil man redusere fattigdom og bidra til økonomisk utvikling i fattige land, hevder Roland.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Få de viktigste nyhetene rett på mobilen

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere