Aftenposten felt av PFU

Dagens mest interessante sak i PFU omhandlet selvmord og endte med at Aftenposten ble dømt.

03.10.06 17:11

Pressens Faglige Utvalg (PFU) mener Aftenposten har brutt god presseskikk i forbindelse med en reportasje om en trafikkulykke som anses å være et selvmord, melder NTB.

NA24 - din næringslivsavis

Vær varsom-plakaten, som er journalisters etiske regelverk, sier man ved omtale av selvmord i pressen skal trå veldig varsomt. Identifisering skal unngås.

Selvmord
Aftenposten satte i sommer fokus på problematikken med selvmord i trafikken, som skjer ved at personbiler kjører i frontkollisjon mot tunge vogntog.

Avisen baserte sin artikkel på en rapport fra psykiater Hans Olav Tungesvik om denne stadig økende problematikken.

- Den prinsipielt mest interessante saken i dagens PFU-møte er mot Aftenposten og omhandler selvmord på veiene, sa generalsekretær Per Edgar Kokkvold til NA24.

Innklaget av familien
En slektning av personen som omkom under den omtalte ulykken, klaget saken inn for PFU.

Aftenposten beklaget at det ble opplyst hvor og når ulykken fant sted. Avisen er dessuten enig med klageren i at man burde tatt kontakt med de pårørende.

PFU viser til Vær Varsom-plakatens punkt om varsomhet ved omtale av selvmord og selvmordsforsøk. Utvalget mener at Aftenposten burde ha unngått å oppgi tid og sted for ulykken. PFU mener også at avisen burde ha gjort de pårørende kjent med at det ville komme en reportasje om ulykken. Utvalget viser til Vær Varsom-plakatens punkt 4.6 om å vise hensyn overfor pårørende. «På dette punktet har Aftenposten brutt god presseskikk», mener PFU, ifølge NTB.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.