Gå til sidens hovedinnhold

Airbus i hardt vær

Rekordmarked til tross taper de milliarder.

European Aeronautic, Defence and Space Company, selskapet bak Airbus-flyene, taper penger.

NA24 - din næringslivsavis

2007 endte med et nettoresultatet på blodrøde minus 446 millioner euro (3,52 milliarder kroner). Flyprodusenten har ikke hatt røde tall på bunnlinjen på fem år. Analytikere hadde ventet røde tall, men tapet var over tre ganger verre enn konsensus på minus 146 millioner euro.

Forsinkelser
Selskapet sliter med kostnadsoverskridelser. Selskapet skal kutte 10.000 årsverk, men har så langt bare lykkes å slanke konsernet med 3.100. Samtidig har de hatt forsinkelser på to av sine nye modeller.

Året før var nettoresultatet på 99 millioner euro.

Omsetningen falt med 0,8 prosent til 39,1 milliarder euro. Kommersielle Airbus står for to tredeler av omsetning.

Tallene kommer til tross for at 2007 ble et år med rekordhøye 1.341 ordre på nye fly. Selskapet venter at dette skal normalisere seg til 700 årlig.

- Uheldig cocktail
- Vi har en uheldig cocktail, sier Franck Hennin, forvalter ved Richelieu Finance, til Bloomberg News.

- Vi ser at det ikke er nok å ha et sterkt luftfartsmarked. Man må vite hvordan man skal forhandle, og EADS har problemer.

Overraskende kontrakt
EADS har fått mye oppmerksomhet den siste tiden etter at selskapet vant en kontrakt med det amerikanske forsvaret. Dette overrasket stort, da denne typen jobber før har vanligvis har vært forbeholdt den amerikanske erkerivalen Boeing.

29. februar ble det klart at det europeiske selskapet hadde vunnet kontrakten på luftbåren flytanking med tankflyet Airbus A330.

Reklame

Strømsjokk: Så mye billigere er fastpris enn spot