*Nettavisen* Økonomi.

Aker godtar forelegg på 51 millioner

– Noe av det tristeste jeg har opplevd, sier Kjell Inge Røkke etter at Aker vedtok en bot på 51 millioner. Foto: (Scanpix)

Aker vedtar en bot på 51 millioner kroner fra Økokrim for å ha brutt bestemmelsene om innsidehandel og taushetsplikt. – Noe av det tristeste jeg har opplevd, sier Kjell Inge Røkke.

04.04.14 20:37

Selve boten for brudd på innsidereglene i verdipapirhandelloven og det påfølgende bruddet på taushetsplikten er på 34 millioner kroner. Samtidig inndrar Økokrim en beregnet fortjeneste på 17 millioner kroner knyttet til en avtale som ga Aker fortjeneste av verdistigning i Aker Solutions-aksjer.

Avtalen ble forlenget samtidig som Aker-ledelsen satt med informasjon om at Aker Solutions skulle selge et forretningsområde for fire milliarder kroner.

– Økokrim ser meget alvorlig på denne type handlinger, og legger til grunn at bøtenivået må være egnet til å ha den nødvendige avskrekkende effekt, sier førstestatsadvokat Hans Christian Koss.

Røkke erkjenner

Økokrim poengterer at konsernet har samarbeidet fullt ut i etterforskningen av transaksjonen, og at det er grunnen til at boten ikke er større. Det lå heller ingen kriminell hensikt bak forholdet.

– Vi i Aker har fra første dag erkjent de faktiske forhold. Aker har valgt å ta konsekvensene av Økokrims syn, sier styreleder og hovedaksjonær Kjell Inge Røkke.

Konsernet framholder at forholdet skyldtes en glipp i forbindelse med en såkalt total return swap-avtale (TRS-avtale), som innebærer midlertidig overføring av risiko for tap eller fortjeneste knyttet til en aksjepost. I dette tilfellet var de to avtalepartene Aker ASA og Aker Solutions.

– Noe av de tristeste

«På dette tidspunktet satt Akers ledelse på innsideinformasjon ... Innsidelister ble ført i Aker Solutions og Aker, men dette ble beklageligvis ikke koblet før TRS-rulleringen hadde skjedd», skriver Aker i en pressemelding.

– Denne saken er noe av det tristeste jeg har opplevd i Aker når jeg ser bort fra hendelser som har kostet menneskeliv eller påført mennesker skader. Fra Akers side er det egentlig ikke så mye mer å si enn å beklage overfor aksjonærene og omverdenen og forklare det med «Good intention, bad execution», sier Røkke.

Bruddet på taushetsplikten skal ha skjedd i et forsøk på å begrense skaden etter det første bruddet, da Aker informerte meglerhuset Arctic Securities om det mulige innsidebruddet.

– Aker gjorde et reelt – dog uegnet – forsøk på å reparere feilen, fastslår Økokrim. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.