*Nettavisen* Økonomi.

Aker Solutions allierer seg med amerikansk oljekjempe

OPPTUR: Tunge selskaper fikk en oppsving på Oslo Børs etter påskeferien. Foto: Vegard Grøtt (NTB scanpix)

Steg kraftig etter at alliansen ble kjent.

Oslo (NTB): Aker Solutions steg kraftig på Oslo Børs etter at det tirsdag ble kjent at selskapet har inngått en allianse med den amerikanske oljeservicegiganten Baker Hughes om å utvikle undersjøisk produksjonsteknologi.

Nyheten ble godt mottatt på Oslo Børs tirsdag ettermiddag. Aker Solutions' aksje stoppet ikke før den hadde steget 6,83 prosent.

Gjennom partnerskapet med Texas-baserte Baker Hughes håper Aker Solutions å utvikle brønntjenester med redusert risiko og bedret effektivitet i undersjøiske utbygginger.

– Målet er å gå sammen og utvikle teknologi for å lage undervannsproduksjonssystemer som i større grad vil øke utvinningen fra subseafelt, sier kommunikasjonsdirektør Bunny Nooryani i Aker Solutions til Dagens Næringsliv.

Samarbeidet vil praktisk skje gjennom et delt kontor i Houston i Texas, hvor Aker Solutions allerede er til stede. Det norske selskapet, hvor Kjell Inge Røkke er største aksjonær, leverer produkter og tjenester til olje- og gassindustrien. Selskapet har 28.000 ansatte i 30 land. Baker Hughes er i samme bransje og har dobbelt så mange ansatte i 80 land.

Børsen opp etter påskepause

Oslo Børs gjorde et solid hopp første dag etter påskeferien. Hovedindeksen endte tirsdag på 561,1 poeng, en oppgang på 1,93 prosent.

Flere tunge selskaper bidro til et solid løft på børsen, deriblant Aker Solutions (+6,83). Både REC Silicon (+11,8 prosent), Telenor (+4,46) og Marine Harvest (+5,01) rundet av dagen med svært gode tall. I tillegg til nevnte selskaper gikk også DNB (+3,40), Norsk Hydro (+1,78) og Subsea 7 (+0,95) i pluss på listen over de ti mest omsatte selskapene tirsdag. På denne listen var det kun Statoil (-0,34), Yara International (-0,07) og Seadrill (-2,43) som endte med røde tall i boka.

Solenergiselskapet REC Silicon, som ble dagens kursvinner, hadde ingen nyheter til markedet tirsdag, men har hatt en berg-og-dalbane-aktig utvikling den siste tiden. På én måned har aksjeverdien falt 18 prosent, mens den nå er 133 prosent høyere enn for ett år siden.

Positive tall internasjonalt

På kontinentet er stemningen også positiv tirsdag. I Frankfurt gikk DAX-indeksen opp 1,77 prosent, mens FTSE 100-indeksen i London og CAC 40-indeksen i Paris øker henholdsvis 1,01 og 1,16 prosent.

Oljeprisene går noe ned. Et fat nordsjøolje omsettes for 108,96 dollar, ned 0,86 prosent. Ett fat amerikansk lettolje går for 101,81 dollar fatet, tilbake 1,69 prosent. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag