*Nettavisen* Økonomi.

Aksjekollaps og gjødselrykter

Halvering av en aksje og en pen oppgang for Fredriksen-selskaper var blant onsdagens hendelser på børsen.

25.02.09 17:54

Tirsdagens børsrally i USA skapte fornyet tro i både Asia og Europa onsdag.

NA24 - din næringslivsavis

Men onsdagen bar ikke løfter om et rally i USA, og dermed slaknet tempoet på Oslo Børs utover dagen. En kraftig oppgang ble til slutt til en moderat opptur etter at pilene pekte nedover på børsene i USA.

Yara klatrer på nyheter
Hovedindeksen på Oslo Børs steg til slutt 0,88 prosent, til 211,23, og børsen holder seg foreløpig over den magiske grensen på 200.

Yara ble blant vinnerne etter at det ble kjent at det canadiske selskapet Agrium legger inn et bud på samtlige aksjer til konkurrenten CF Industries. Budet er på 72 dollar per aksje og priser hele CF Industries til 3,6 milliarder dollar.

I tillegg meldte Yara at selskapet starter opp igjen urea- og ammoniakkproduksjonen i Le Havre i Frankrike i midten av mars. Anlegget har vært stengt siden november, og Yara opplyser at beslutningen er tatt som en følge av bedre internasjonale ureapriser og lavere energikostnader.

Markedet svarte med å sende Yara-aksjen opp 5,42 prosent til 155,50. Hydro-aksjen klatret 5,42 prosent til 23,70 kroner.

God dag for Fredriksen
Oljelagertallene fra USA viste en økning i råoljelagrene på 0,7 millioner fat, men økningen var mindre enn ventet. Drivstofflagrene falt på sin side kraftig. Oljeprisen lå nesten uendret, på 42,45 dollar, ved børsslutt.

StaoilHydro steg 0,44 prosent til 113,50 kroner.

John Fredriksen-selskapene har fått hard medfart i det siste. Onsdag ble en langt bedre dag for Norges rikeste mann. Seadrill-aksjen la på seg 3,98 prosent, Frontline steg 2,93 prosent, Marine Harvest steg 2,87 prosent mens bulkrederiet Golden Ocean hoppet opp 4,84 prosent.

På den andre enden av skalaen finner vi selskapet RXT. Selskapet sendte ut en børsmelding onsdag morgen hvor det meldte fra til markedet om at resultatet for fjerde kvartal ville bli dårligere enn ventet, toppsjefen går av og det trenger over 200 millioner kroner i løpet av den nærmeste fremtid for å være sikret videre drift.

Markedet svarte med å sende aksjekursen ned 53,82 prosent.

Rødt i Europa
I sin første tale til Kongressen tirsdag prøvde president Barack Obama å berolige amerikanerne om at landet vil komme styrket ut av krisen, mens analytikere har uttalt at han kastet lite lys over hvordan hans administrasjon skal greie å stabilisere økonomien.

- Obamas tale var ikke ny. Markedet er sultent på reel handling. Vi vet at ting ikke er bra og vi trenger en handlingsplan. For hver dag som går forsvinner håpet om at Washington er i stand til å gjøre noe med økonomien og bankene, sier Andre Bakhos ved Princeton Financial Group til Reuters.

Nedgangen i USA preget ikke bare Oslo Børs. Også på en rekke andre børser i Europa var investorene oppmerksommet på det som skjedde på Wall Street. DAX i Frankfurt falt 1,19 prosent, CAC 40 i Paris falt 0,42 prosent. FTSE 100 i London, derimot, hadde steget 0,81 prosent da Oslo Børs stengte.

Fallet var større i København, der børsen falt tilbake 2,14 prosent. I Stockholm var tilbakegangen marginale 0,09 prosent, mens Helsinki falt 2,02 prosent.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag