*Nettavisen* Økonomi.

Aksjeløft på Wall Street

Full fokus på redningsaksjonen. Børsene stiger etter åpning.

23.09.08 15:53

NA24 - din næringslivsavis

Industriindeksen Dow Jones stiger 0,30 prosent til 11.048,67 poeng. Den teknologitunge Nasdaq Composite løftes 0,45 prosent til 2.188,87 poeng. Den brede S&P 500-indeksen er opp 0,30 prosent til 1.210,67 poeng.

Taler i kongressen
Sentralbanksjef Ben Bernanke advarer nå lovgiverne i USA mot å stanse redningsaksjonen til de amerikanske myndighetene. I en tale til kongressen gjør han det klart at avtalen må gjennomføres for å berolige markedene. Følgene hvis så ikke skjer er alvorlige.

Demokratene og republikanerne har hver sine planer. De førstnevnte krever at det også opprettes støtteordninger for huseiere og at det legges begrensninger på lederlønningene. Republikanerne er ikke trygg på omfanget av planen.

- Handlingene til Kongressen er raskt påkrevd for å stabilisere situasjonen og avverge det som ellers kan bli veldig seriøse konsekvenser for våre finansmarkeder og for vår økonomi, står det i talen til Ben Bernanke, som ble publisert på Federal Reserves hjemmeside tirsdag.

Han legger trykk på at de globale finansmarkedene vil forbli under ekstraordinært stress.

Resesjonsfrykten har igjen kommet snikende inn i tankene til investorene i Europa og Asia. Selv om de amerikanske myndighetene kausjonerer ut bankene er ikke det nok til å få pessimistene til å snu.

- Tilliten er ikke tilbake
- Den tøffe intervensjonen hindret en internasjonal krasj, men alle problemene er ikke løst. Økonomien er fortsatt skjør. De fundamentale problemene som kredittboblen er fortsatt her. Tilliten har ikke kommet tilbake i markedet, uttaler fondsforvalter Matthieu Giuliani i Palatine Asset Management til Bloomberg News.

Redningsplanen som skal hjelpe bankene i USA fra total kollaps har foreløpig ikke fått noen langvarig virkning på utviklingen i aksjemarkedene. Finansminister Henry Paulson vil kjøpe råtne lån for 700 milliarder dollar fra bankene. Dette skal styrke balansen og hindre at flere finansselskaper må ta nye gigantiske tap.

- Liten betydning
- Det som startet i fjor sommer har akselerert og intensivert så mye at vi tror at en hver redningsplan fra myndighetene har liten betydning for å forbedre kjernefundamentene i nær og mellomlang sikt, skriver den anerkjente analytikeren Meredith Whitney i et analysenotat ifølge Dow Jones Newswire.

- Boligprisen er ikke i nærheten av å bunne ut og vi tror det til slutt vil bli minst 25 prosent lavere fra dagens nivåer, sier Whitney.

Hun tror at andelen som eier boliger vil falle til 66 prosent fra toppen på 69 prosent.

Oljen avdempet
Oppgangen i råvaremarkedet har stoppet opp og det gir noe lettelse på Wall Street. Mandag satte oktoberkontraktene på WTI-olje ny historisk oppgang. Kontrakten som løp ut i går steg hele 25 dollar på det meste. Tirsdag har handelen i novemberkontrakten overtatt og den viser en langt mer avdempet utvikling. Frontkontrakten til WTI-oljen omsettes for 109,38 dollar per fat.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.