Aksjemeglere tapte i Høyesterett

Foto: André Clark Utvik (NA24)

Milliardkrav mot meglere.

30.01.09 13:42

Meglerhuset Enskilda tapte ankesaken til Høyesterett der de prøve å få omgjort vedtak om at utbetalinger fra et indre selskap skal ansees som personinntekt, ikke kapitalinntekt.

NA24 – din næringslivsavis

Blant aksjemeglere og andre selskaper så har det vært vanlig å etablere indre selskap, der man tar ut pengene fra virksomheten. Men dette blir svært mye mindre attraktivt etter at Høyestrett nå har forkastet anken fra Enskilda. Staten ved Oslo Ligningskontor vant saken mot Enskilda Securities i tingretten, og i lagmannsretten. Så gikk altså saken videre til Høyesterett.

- Ondskapsfullt
Sjef for meglerhuset Carnegie Securities, Anders Onarheim, uttalte til avisen Dagens Næringsliv at staten forfølger skatten til meglere for å «plage» bransjen ytterligere som han kaller det.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

- Dette er ondskapsfullt, utalte han krast til avisen.

Les dommen her

Milliardkrav
Ifølge avisen vil 200 meglere vil få et krav på 1,5 milliarder kroner for inntektsårene 2006 og 2007. Skatt Øst mener intense uttak fra meglerhusenes indre selskaper skal beskattes som arbeidsinntekt (opp mot 54 prosent), mens de er beskattet som kapitalinntekt (28 prosent).

- Basert på at det nå er gjort regelendringer på skattleggingen, kan jeg ikke forstå hvorfor man nå setter i gang med en ny runde mot oss. Det fremstår ikke som rasjonelt, og jeg har ingen tro på at skattemyndighetene vil vinne frem, sa han til DN.

I 2007 skattet han 2,5 millioner kroner av en inntekt på 7,5 millioner. Hans selskap Ab Invest skattet 28 prosent av inntekter på 44,2 millioner kroner.

SEB Enskilda melder til NA24 at ingen der har anledning til å kommentere denne saken.

NA24 kommer tilbake med mer.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Økonomi

Annonsebilag