NA24.no

Aksjene du bør kjøpe til jul

Sist oppdatert:
Se hvilke aksjer ekspertene tror blir vinnere i 2008.

Det over dobbelt så mange aksjer som har halvert seg sammenlignet med antallet aksjer som har doblet seg på børsen i år. Selv om lyspunktene ikke er like tette som tidligere finnes det fortsatt mange aksjer der ute som har mye å gi.

NA24 - din næringslivsavis

NA24 har bedt tre meglerhus trekke frem fem-seks aksjer de tror kan slå markedet i 2008. Her finner du proffenes aksjeporteføljer.

Mye sol og varme
Tallknuserne i meglerhuset Kaupthing med aksjestrateg Kim Evjenth i spissen tror de har funnet formelen for hvilke aksjer som vil kunne slå markedet i 2008.

Kaupthings juleportefølje har et godt potensialet og kan by på litt for enhver smak. Norsk Hydro, Rec, Yara, PGS, StatoilHydro og Tandberg har alle fått en plass blant aksjehåpene neste år.

- Norsk Hydro er en betydelig industrispiller med mye nedstrømsprodukter som er overkapitalisert og billig. Rec er en sentimentsaksje som kan regnes hjem hvor «flow of money» vil være en vesentlig driver, sier Evjenth.

Men han tror også at gjødsel og olje kan gjøre det godt i 2008.

- Gjødselmarkedet støttes av økt velstand som betyr økt kjøttforbruk på bekostning av korn. PGS er velposisjonert, veldrevet og veldig billig og spennende. StatoilHydro er et røverkjøp med en oljepris på 90 dollar pluss, mens Tandberg har fått mye juling. Men det er fortsatt bra driv i markedet for videokonferanse, sier Evjenth.

Satser på det svarte gull
Hos meglerhuset Orion har analysesjef Stig Myrseth analysert seg frem til en portefølje med fem potensielle børsraketter.

Og det er Kongsberg Automotive som for tiden er Myrseths førstevalg.

- Med en 2008-P/E på 6,4 fallende til 4,6 i 2009 har aksjen en av børsens laveste P/E-multipler. Dette til tross av at inntjeningen er opprettholdbar samtidig som en ualminnelig sterk ordrebok gir god visibilitet for de neste to-tre årene, sier Myrseth.

Men også Exense, som den 20. desember deles i to, er en aksje han setter sin lit til.

- Nåværende Exense fortsetter som et rendyrket programvareselskap som markedsleder i Norden innen logistikk og vareforsyning for helsesektoren. Konsulentvirksomheten som består av 52 konsulenter i Oslo og Trondheim skilles ut i et eget børsnotert selskap, Exense Consulting. På dagens kursnivå verdsettes programvarevirksomheten implisitt til null noe som etter vår mening ikke er riktig, sier han.

Betydelig oppside
Simtronics er en annen av Myrseths favoritter. Etter den siste tidens kursfall er oppsiden i dette oljeservice-teknologiselskapet betydelig i forhold til Orions kursmål på 5,10.

- Vi er også langsiktig positive til Simrad Optronics. Med en 2008-P/E på 10 er lite fremtidig vekst inndiskontert på tross av at mulighetene er gode for at dette forsvarsselskapet vil bli en vekstmaskin i årene fremover, sier Myrseth.

Scorpion Offshore er en av de klareste oppkjøpskandidatene på Oslo Børs, ifølge Orions tallknusere.

- Den første riggen i selskapets omfattende nybyggingsprogram er allerede levert, og de neste kommer på løpende bånd utover i 2008. Med raskt avtagende byggerisiko, kraftig økende inntjening og åpen eierstruktur vil det overraske oss om selskapet ikke er kjøpt opp innen utgangen av neste år, sier Myrseth.

Hos tallknuserne i DnB Nor Markets er det olje og energi som stå på menyen. Aksjestrateg Erlend Lødemel i DnB Nor Markets tror sin 5-aksjeportefølje kan bli en vinnerportefølje.

Han trekker frem Ementor, Fred. Olsen Energy, Telenor, StatoilHydro og Sevan som fem god valg for 2008.

- Vi holder en knapp på at selskaper med solid kontantstrøm vil gjøre det bedre enn selskaper som er priset på fremtidig inntjening. Men vi har også stor tro på enkelte selskaper som ikke passer inn i en slik konservativ strategi, sier Lødemel.

De glade «amatører»
Om ikke meglerhusenes anbefalinger faller i smak har NA24 Stockpro samlet over 10.000 aksjeanbefalinger fra over 800 private investorer i en database. Enkelte av disse har vist seg å være eksepsjonelt gode, og langt bedre enn proffene.

Blant de ti beste «aksjestrategene» på NA24 Stockpro finner man personer som har hatt høy avkastning og stor treffsikkerhet på sine anbefalinger. Dette kan du lese mer om her.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere