Aksjeopptur i USA

Oppgang på børsene i New York.

31.03.08 16:16

Aktørene på Wall Street innleder uken langt bedre enn avslutningen av forrige.

NA24 - din næringslivsavis

Industriindeksen Dow Jones løftes 0,14 prosent til 12.233,01 poeng. Den teknologidominerte Nasdaq Composite sendes opp 0,66 prosent til 2.276,17 poeng. S&P 500-indeksen stiger 0,34 prosent til 1.319,67 poeng.

Fredag fikk børsene en lei avslutning på en dårlig uke. Mens aksjene i Europa og Asia fikk en solid opptur, bar det rett ned på Wall Street.

Energisk i rigg
Oljeprisen trekker oppover og gir støtte til energiaksjene i USA. Ved råvarebørsen i New York stiger frontkontrakten på den amerikanske lettoljen til over 106 dollar fatet.

Riggsektoren vekker også interesse på Wall Street. Det brasilianske oljeselskapet Petrobras har inngått en intensjonsavtale med boregiganten Noble Energy. Kontrakten er på 4 milliarder dollar og gjelder fem halvtnedsenkbare borerigger og boreskip fra Noble. Noble-aksjen stiger 5 prosent, mens Transocean løftes 2 prosent.

Legemiddelprodusentene Schering-Plough og Merck er i søkelyset til investorene. En undersøkelse publisert i det anerkjente medisinske tidsmagasinet «New England Journal of Medicine» konkluderer med at leger burde kutte ned på bruken av kolesterolmedisinene Vytorin og Zetia. Vytorin er en kombinasjon som består av Mercks Zocor og Schering-Ploughs Zetia. Markedet liker ikke nyheten og sender aksjene til de to legemiddelgigantene kraftig ned. Aksjekursen til Schering-Plough falt hele 24 prosent i førhandelen, mens Merck-aksjene falt 10,6 prosent.

I hard konkurranse med andre vant det franske Pernod Ricard kampen om det svenske vin- og spritselskapet Vin & Sprit. Handelen priser selskapet til 55 milliarder svenske kroner.

Bedring blant innkjøpssjefene
Innkjøpssjefindeksen økte i mars, men innkjøpssjefene i Chicago er fortsatt skeptiske til utviklingen i den amerikanske økonomien. Indeksen Chicago PMI steg til 48,2 i mars fra 44,5 i februar. Økonomene hadde ventet at målingene ville endte på 46, viser en undersøkelse gjennomført av Bloomberg News.

Markedene venter på Bush-administrasjonens nye plan om å regulere finansmarkedene. Blant annet er det ventet at det blir fremmet et forslag som gir sentralbanken Federal Reserve mer makt, samt skape nye enheter som vil overvåke pantegjeld og andre transaksjoner.

Videre er det ventet at boligministeren Alphonso Jackson i Bush-administrasjonen kommer til å trekke seg. Flere demokratiske senatorer mener at nasjonen trenger en minister som er fri for kriminelle anklager og har tidligere uttrykket stor misnøye med at Jackson får sitte i stillingen.

Blant annet har FBI etterforsket koblinger mellom Jackson og en venn som mottok 392.000 dollar som oppbyggingsdirektør i New Orleans etter orkanen Katrinas ødeleggelser i 2005.

Kritikken har økt i takt med at krisen i den amerikanske boligsektoren har stormet. Tørket i kredittmarkedet har medført at boligmarkedet har bremset helt opp, og at boligprisene stuper. Dette har igjen ført til en mengde misligholdte lån og tilhørende tvangssalg av boliger. Situasjonen har blitt så ille at stadig flere økonomer venter at den amerikanske økonomien kommer til å bli rammet av en lengre økonomisk nedgangsperiode.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Økonomi

Annonsebilag