NA24.no

Aksjeplukkerne holder på optimismen

Foto: Even Landre (NA24)
Skagen-forvalterne ser mange farer der ute, men finner fortsatt gode investeringsmuligheter.

Mange pressefolk lot seg tirsdag lokke til Shippingklubben i Oslo da SkagenFondenes fremste aksjeplukkere Kristoffer Stensrud, Kristian Falnes og Filip Weintraub presenterte sine tanker om markedet.

NA24 – din næringslivsavis

- Ikke spesielt dyrt
I løpet av det siste året har krisen i finansmarkedet og inflasjonspress ridd aksjemarkedene som en mare.

Skagen Fondene synes ikke aksjemarkedet fremstår som spesielt dyrt, men peker på flere uromomenter.

Den stigende inflasjonen blir spesielt trukket frem som en usikkerhetsfaktor.

- Inflasjonen er et resultat av hvordan man valgte å takle bankkrisen på, sier Kristoffer Stensrud og sikter til Feds og andre sentralbankers likviditetstilførsel.

- Det som gjør oss svakt optimistiske er at selv med høy overskriftsinflasjon (KPI) har det ikke smittet over på kjerneinflasjonen, sier Stensrud.

Fortsatt turbulent
Siden finanskrisen ble utløst i fjor høst har nyhetsbildet vært preget av nyheter om store banktap og påfølgende påfyll av kapital. Den totale kostnaden av kredittkrisen estimeres til omkring 500 milliarder dollar.

Skagen Fondene forventer at det fortsatt vil komme negative nyheter fra de store investeringsbankene og at det kan være turbulent en stund til.

– Det er gode indikasjoner på at den negative nyhetsstrømmen ennå ikke er over, sier Weintraub.

Fortsatt stramt oljemarked
Oljemarkedet kommer fortsatt til å være stramt mener Skagen Fondene. Kristian Falnes mener at kapasitetsknappheten hos tilbyderne i oljemarkedet blir en påvirkende faktor en stund fremover.

- De store oljeproduserende landene har brukt mye ressurser på letevirksomhet. Heldigvis har det i det siste vært en god del signifikante funn, sier Falnes, men legger til at det vil være en krevende situasjon inntil effekten av all ressursbruken begynner å vise seg.

- Derfor er vi innstilt på et stramt oljemarked en stund til.

Fra Skagen Fondenes markedsrapport kommer det også frem at effekten av prisøkningen ikke har slått fullt ut i aksjemarkedet. Kina og India fortsetter å subsidiere prisen på drivstoff til sluttbruker, slik at den siste tidens oljeprisoppgang ikke har fått full effekt i markedet.

Vekstmarkedene
Skagen Fondene ser også på vekstmarkedene som avgjørende i tiden fremover. Disse markedene sørger for bra vekst i verdensøkonomien og er fortsatt underrepresentert i finansmarkedene.

- De solide balansene og finansieringsstrukturen til asiatiske banker burde også forhindre finansielle problemer i øst og drive den økonomiske veksten, mener Stensrud.

Den tiden vi har vært inne i er en slags reversering av Asia-krisen, mener Stensrud.

- Denne gang går ikke solen ned i øst, men i vest, sier han.

Tre plukk fra forvalterne
Skagen Fondene peker på tre aksjer som gode investeringmuligheter. Forvalterne har tro på at cruiseselskapet Royal Caribbean Cruises vil prestere bra, tross bekymringer rundt skyhøye drivstoffkostnader.

Kristoffer Stensrud har bygget opp sitt rykte ved å plukke aksjer i vekstmarkeder i Det Fjerne Østen. Særlig sørkoreanske Samsung har vært en favorittaksje, og Stensrud benyttet dagens foredrag til å trekke frem Samsung som et bra case.

- Dette er et misforstått selskap, det er et forbrukerselskap og ikke et teknologiselskap, mener Stensrud.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere