NA24.no

(Scanpix)

Aksjerally på Wall Street

Sist oppdatert:
Investeringsbankenes sterke resultater fortsatte å blidgjøre investorene, tross skuffelsen over Bernankes rentedom.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

Jubelen sto i taket på Wall Street tirsdag. Sentralbankens noe skuffende rentekutt var ikke i nærheten av å overskygge gleden over investeringsbankenes sterke kvartalsresultater.

NA24 - din næringslivsavis

Den amerikanske sentralbanken satte ned renten med 0,75 prosentpoeng tirsdag kveld norsk tid. Det ble klart etter at rentemøtet i Washington var over. Rentenivået i USA ligger nå på 2,25 prosent og så langt i år har det amerikanske rentenivået blitt satt ned 2 prosentpoeng. I forkant av rentemøtet var et rentekutt på 1 prosentpoeng priset inn av markedet. Det viste futureshandelen i Chicago.

Formidabel oppgang
Stor spenning var det knyttet til hva Lehman Brothers ville levere av første kvartals resultater denne tirsdagen.

Lehman-aksjen falt med nær 20 prosent mandag på spekulasjoner om at banken var i en likviditetsskvis.

I de tre første månedene i regnskapsåret 2008 havnet nettoresultatet på 489 millioner dollar. Det er en nedgang fra 1,15 milliarder i tilsvarende periode året før. Fordelt per aksje ble resultatet på 0,81 dollar mot 1,96 dollar i samme kvartal 2007. Analytikerne ventet ifølge Thomson Financial 0,72 dollar per aksje i resultat.

Nedskrivningene i Meglerhuset ble på 1,8 milliarder dollar i første kvartal.

Lehman Brothers slår også tilbake mot spekulasjonene om at de har store likviditetsproblemer. Meglerhuset sier at de har et likviditetspool på 34 milliarder dollar samt 64 milliarder dollar i utyngede midler. I tillegg har de 99 milliarder dollar gjennom regulerte enheter ved utgangen av kvartalet.

Lehman-aksjen opplevde en utrolig børsdag. Akjsen steg med hele 43 prosent. Det er den største oppgangen på én dag noensinne, ifølge Bloomberg.

Over forventningene
Goldman Sachs la frem et nettoresultat før sitt regnskapsmessige første kvartal på 1,51 milliarder dollar, eller 3,23 dollar per aksje. Analytikerne hadde på forhånd ventet et resultat 2,58 dollar per aksje, mot 6,67 dollar i samme periode i fjor. Selv om selskapet tok rundt 2 milliarder dollar i nedskrivninger på verdipapirer relatert til boliglånsobligasjoner og store belånte investeringsposisjoner klarer de å overgå forventningene.

Goldman Sachs-aksjen steg nærmere 16 prosent, mens andre store investeringsbanker som Merrill Lynch og Morgan Stanley også kan vise til en svært solid børsdag og steg med henholdsvis 13 og 17 prosent.

Boligbygging og prisvekst
På makrofronten ble det også positive overraskelser. Antallet påbegynte boliger i februar falt med 0,6 prosent til 1,065 millioner. Dette var bedre enn forventningene på 0,99 millioner nye påbegynte boliger som økonomene Bloomberg News hadde spurt. Antallet byggetillatelser falt 7,8 prosent til 978.000 i februar. Samtidig ble boligbyggingen for januar revidert opp til en vekst på 7,1 prosent fra 0,8 prosent.

Produsentprisindeksen steg med 0,3 prosent i februar. Det viser tall fra det amerikanske arbeidsdepartementet. Hvis en utelater volatile matvare og energipriser steg produsentprisene overraskende med 0,5 prosent i samme måned. Det er den høyeste veksten siden november 2006. Økonomene ventet ifølge Bloomberg News at prisene ville stige med henholdsvis 0,4 prosent og 0,2 prosent for kjerneprodusentprisene.

Oljen følger etter
Oljeprisen steg over 3 dollar fatet på råvarebørsen i New York etter sentralbankens rentebeslutning.

Referanseoljen WTI med levering i april er opp 3,74 dollar, eller 3,5 prosent, til 109,42 dollar fatet. Før Bernankes rentedom ble olje handlet for 108,01 dollar fatet.

Dagens nøkkeltall:
Dow Jones + 3,51 % til 12.392,66

Nasdaq + 4,19 % til 2.268,26

S&P 500 + 4,24 % til 1.330,74

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere