NA24.no

(Scanpix)

Aksjeskatt senker Wall Street

Sist oppdatert:
New York-børsene faller etter at spekulantene i Kina går tøffere tider i møte.

Børsene i New York blir tynget av kinesiske grep, bekymringer for rentereferat og svakere jobbvekst enn ventet.

NA24 - din næringslivsavis

I Kina ønsker myndighetene å kneble den galopperende spekulasjonen av landets verdipapirer. Myndighetene har prøvd flere forskjellige grep uten at disse har fått ønsket effekt. Nå drar de frem et nytt kort ut av ermet. Gjennom å tredoble avgiften på verdipapirtransaksjoner ønsker myndighetene å ytterligere redusere spekulasjonen.

I Shanghai falt de viktigste indeksene rundt 6,5 prosent.

- Dette ligner det som skjedde i slutten av februar, sier George Yared i Yared Investment Research og viser til forrige store korreksjon i det amerikanske aksjemarkedet som kom etter et betydelig stup ved børsene i Shanghai.

Selv om Kina fikk en knekk onsdag morgen har ikke dette smittet i like stor grad over på de amerikanske og europeiske børsene. Likevel tynger fallet i verdens mest folkerike land børsene i USA noe.

Den teknologitunge Nasdaq-indeksen faller 0,56 prosent til 2.557,57 poeng. Aksjene på den brede S&P 500-indeksen blir sendt ned 0,35 prosent til 1.512,79 poeng. Industriindeksen Dow Jones faller 0,41 prosent til 13.465,59 poeng.

I den private sektoren ble det skapt 97.000 nye jobber i mai. Det viser en arbeidsmarkedsrapport fra ADP som ble sluppet onsdag ettermiddag.

Dette vil sammen med en antatt jobbvekst i det offentlig vise at antallet nye jobber som ble skapt uten for jordbrukssektoren blir på 123.000 i mai. Dette er svakere enn hva økonomene hadde ventet. Ifølge Marketwatch ventet markedet at 150.000 nye jobber vil bli skapt utenfor jordbruket.

Aksjemarkedet vil også følge nøye med på referatet fra den amerikanske sentralbankens siste rentemøte. Fasiten fra rentemøtet var at rente ble holdt uendret. Dette var også ventet blant økonomene. Likevel er det knyttet en del spenning til hvordan sentralbanken ser den videre utviklingen for renten.

IBM sier opp flere. Den store teknologikjempen kutter 1.570 nye stillinger og har totalt sagt opp 3.700 så langt i år. Dette er et ledd i å snu den dårlige utviklingen selskapet har vært inne i. Sterk konkurranse fra lavkostland har gått hardt utover marginene. I første kvartal falt resultat før skatt med 19 prosent for teknologidivisjonen selv om omsetningen økte med 7 prosent.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere