NA24.no

Foto: Illustrasjonsbilde (Scanpix)

Aksjeslakt i Amerika

Sist oppdatert:
Problemene tårnet seg opp for investorer som svarte med salg.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

De amerikanske børsene på Wall Street gikk på en skikkelig smell onsdag. Alle de viktigste indeksene snublet markant grunnet den finansielle uroen, rekordlav dollar, rekordsterk oljepris og skrekkmelding fra bilgiganten General Motors.

NA24 - din næringslivsavis

- Det er veldig vanskelig å finne et argument for aksjer i dag, sier sjefmakredsstrateg Art Hogan, ifølge MarketWatch.

I tilegg fikk finansakjsene smell ettersom det stadig nye skjelleter knyttet til landets boligmarked og dets ringvirkninger detter ut av skapet.

- Finansene er livvaktene til markedet og når livvaktene blir rammet kan ikke markedet gjøre det bra, sier sjefinvesteringsstrateg David Darst hos Morgan Stanley, ifølge Associated Press.

Biltrøbbel
USAs bilstolthet General Motors la frem et underskudd på ufattelige 39 milliarder dollar i tredje kvartal, som også er det verste selskapet noen gang har prestert. Nedskrivninger og avsetninger i forbindelse med utsatt skatt slår hardt ut for bilgiganten. Tidligere skattefordel i USA, Canada og Tyskland har gått tapt.

I samme periode i fjor endte resultatet med et tap på 147 millioner dollar eller rundt 26 cents per aksje. Tapet denne gangen ekskludert for nedskrivninger var på 2,80 dollar som er mer enn 12 ganger smellen analytikerne ventet.

Ifølge Thomson Financial var underskuddet ventet å bli på 22 cents per aksje.

Aksjen ble sendt ned med seks prosent og selskapets markedsverdi er nå på rundt 19,2 milliarder dollar som kun tilsvarer rundt halvparten av tapet i tredje kvartal alene.

- Alt dette signaliserer at GM tror at tingene er så stygge der ute at de ikke ser muligheten for overskudd på mange kvartaler, kanskje til og med år, sier analytiker Bradley Rubin hos BNP Paribas, ifølge Bloomberg.

Forsikringsgiganten American International Group leverer tall etter børs, men ble senket med 7,5 prosent i forkant grunnet lave forhåpninger.

- Det har vært spekulasjoner de siste ukene om selskapet vil annonsere nedskrivninger når resultatet blir sluppet etter sluttbjellen, sier analytiker Frederic Ruffy hos Optionetics, ifølge Marketwatch.

Oljen til ny topp
I råvaremarkedet har den svake dollaren sendt prisene rett opp. Oljeprisen klatret rett til ny rekord på 98,62 dollar ved råvarebørsen i New York. Råoljekontrakter blir handlet i dollar og svekkelsen gjør at betalingsviljen øker siden den relative prisen ikke blir så mye høyere. Men oljeprisen svekket seg igjen utover sesjonen etter at de amerikanske oljelagrene var fullere enn ventet.

Kinas har nå klart signalisert at de ønsker å redusere andelen dollar i valutareservene og vil heller kjøpe valutaer som gjør det langt bedre. Fallet i dollarkusen har rammet reserven av utenlandske valutaer. Det folkerike landet sitter med utenlandske valutareserver for 1.430 milliarder dollar og nå ønsker de å diversifisere sine valutareserver.

Signalene fikk dollarkursen til å ta et nytt dykk og har ikke vært lavere målt mot den norske kronen på over 30 år. På det laveste kostet en dollar 5,2713 kroner onsdag. Dollaren svekket seg også ytterligere mot de andre store valutaene og da spesielt mot euroen som den aldr tidligere har vært svakere målt mot.

Sterk produktivitet
Produktiviteten økte i USA med 4,9 prosent i tredje kvartal. Det viser tall fra det amerikanske arbeidsdepartementet. Veksten er den raskeste siden tredje kvartal 2003.

Samtidig falt kostnaden per arbeidsinnsats med 0,2 prosent i samme periode.

Økonomene hadde ventet at produktiviteten ville øke med 3,4 prosent, viser tall fra Dow Jones Newswire. Arbeidskostnadene var ventet å øke med 0,8 prosent.

Dagens nøkkeltall:
Dow Jones -2,64% til 13.300,02

Nasdaq -2,70% til 2.748,76

S&P 500 -2,94% til 1.475,63

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere