*Nettavisen* Økonomi.

Aksjesmell for Folketrygdfondet

- Vi oppnådde vår høyeste avkastning siden 2009, og fikk det tredje beste resultatet i fondets historie, sier administrerende direktør Olaug Svarva i Folketrygdfondet. Foto: (SCANPIX)

Folketrygdfondet hadde allikevel sitt tredje beste år.

05.03.14 12:10

Folketrygdfondet presenterer onsdag årsresultat for forvaltningen av Statens pensjonsfond Norge og Statens obligasjonsfond.

Statens pensjonsfond Norge fikk en avkastning på 15,7 prosent i 2013, som er et av de beste resultatene i fondets historie.

Til sammenligning steg hovedindeksen på Oslo Børs med 23,59 prosent i fjor.

Og fondet tjente da også mindre enn det burde i aksjemarkedet.

Avkastningen var 0,9 prosentpoeng svakere enn referanseindeksens avkastning - fordi aksjeporteføljen bidro negativt.

167,8 milliarder
Markedsverdien økte med 22,6 milliarder kroner i løpet av året og utgjør nå 167,8 milliarder.

- 2013 ble et år med løft i aksjekursene og solid avkastning på kredittobligasjoner. Vi oppnådde vår høyeste avkastning siden 2009, og fikk det tredje beste resultatet i fondets historie, sier administrerende direktør Olaug Svarva i Folketrygdfondet i en pressemelding.

Statens pensjonsfond Norge utgjør sammen med Statens pensjonsfond utland («Oljefondet»), Statens pensjonsfond.

- Stor aktør i Norge
Folketrygdfondet forvalter Statens pensjonsfond Norge, og kapitalen investeres i aksjer og obligasjoner i Norge, Danmark, Finland og Sverige.

- Vi forvalter «det lille» fondet i Statens pensjonsfond, men i de norske markedene er dette en stor aktør. Erfaringene fra de siste årene viser at vi har en viktig rolle. Gjennom finanskrisen kjøpte vi når andre solgte, slik mandatet pålegger oss. Vi hadde dermed en stabiliserende virkning i de norske kapitalmarkedene, sier Olaug Svarva.

Langsiktig avkastning
Forvaltningen av Statens pensjonsfond Norge blir målt mot en referanseindeks bestemt av Finansdepartementet.

- Vi har en langsiktig investeringsstrategi, og vi må regne med at vi i perioder ikke oppnår meravkastning. Gjennom finanskrisen gjorde vi det bedre enn markedet, mens vi i perioder med sterk vekst kan forvente å få relativt svakere resultater, sier Olaug Svarva.

Regnet for de siste ti årene, har Folketrygdfondets forvaltning av Statens pensjonsfond Norge gitt en meravkastning på 0,46 prosentpoeng.

Statoil største investering
Ved inngangen til 2014 hadde Folketrygdfondet aksjeposter i 49 selskaper notert på Oslo Børs.

De største aksjeinvesteringene i Norge er Statoil med 16 milliarder, Telenor med 11 milliarder og DNB Bank med 11 milliarder.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag