Aksjonærene kan gå glipp av milliarder

Foto: JOSE LUIS MAGANA (Reuters)

Kostnadene har nådd ti milliarder, og BP-styret vurderer å holde tilbake deler av utbyttet.

15.06.10 06:03

Det britiske oljeselskapet BP opplyser at opprydningsarbeidet i Mexicogolfen har hittil kostet selskapet svimlende 1,6 milliarder dollar, noe som tilsvarer 10,2 milliarder kroner i dagens kurs.

Nå vurderer ledelsen i BP å holde tilbake deler av utbyttet til aksjonærene. Styret skal ha samtaler i London hvor de skal drøfte muligheten for at deler av utbytte for andre kvartal skal finansiere opprydningsarbeidet og kompensasjonskravene som er fremmet, skriver The Independent.

16 mrd. kroner i utbytte
BP opplyser samtidig om at de har klart å samle opp 127.000 fat med olje fra Mexicogolfen. Men dette utgjør bare en dråpe i havet i forhold til de mange millionene liter med olje som allerede er lekket ut i Mexicogolfen.

Utbyttet for andre kvartal, som utbetales i juli måned, er beregnet til å være på 1,7 milliarder britiske pund, som tilsvarer 16 milliarder kroner. Et kutt av utbyttet vil først og fremst ramme det britiske pensjonsfondet, samt amerikanske aksjonærer som eier 40 prosent av selskapet.

I forrige uke kritiserte USAs president Barack Obama BP for å være nøysomme med pengebruken til opprydningsarbeidet, til tross for planer om å utbetale enorm gevinst til aksjonærene.

Krever BP-fond
Obama skal for første gang holde en tale i Det ovale kontor mandag hvor han skal presentere planen om hvordan oljeselskapet skal stilles juridisk ansvarlig for oljekatastrofen.

Presidenten ønsker at BP oppretter et fond som skal brukes til kompensasjoner til selskaper og privatpersoner som er rammet av inntektstap som direkte følge av oljekatastrofen, skriver The New York Times.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.