Aksjonsgruppe truer med å brenne ned bomstasjon

En aksjonsgruppe holder avstemning om å brenne ned eller demontere en bomstasjon på E18.

27.08.13 13:22

HTML EMBED

HARDT TIL VERKS: Det er Bilistenes Aksjonsgruppe som, ifølge Drammens Tidende, holder avstemning om de skal brenne ned denne bomstasjonen på E18 i Sande eller demontere den bit for bit.

Ifølge Drammens Tidende er det Bilistenes Aksjonsgruppe som i disse dager holder avstemning om de skal brenne ned bomstasjonen på E18 i Sande eller demontere den bit for bit.

Avisen skriver at Statens vegvesen er bekymret og at de har har varslet politiet.

Bakgrunnen for aksjonen er at det koster 45 millioner kroner å rive bommen. Siden bomselskapet selv må ta regningen, har de valgt å la bommen stå til november.

I en e-post til Statens vegvesent skriver aksjonsistene at de vil brenne eller demontere bommen bit for bit om den ikke stenges av senest klokken 00.01 1. september.

«Dette er ikke å regne for en trussel, dette er et løfte fra over 12.600 bilister som er lei av å bli behandlet som dritt av dere og Staten.

Våre invitasjoner til denne dugnadsjobben har fått overveldende respons fra medlemmer, venner og politiske aktører så langt. Vi holder nå på med en medlemsavstemning om hvordan vi skal gjøre dette, brenne ned skitten eller demontere dem bit for bit. Vi får se hva flertallet bestemmer seg for men sånn som det ser ut akkurat nå så blir det slegger og vinkelslipere som kommer til å gå seg varme.»

- Frykter ingenting
Bergenseren Johan Morten Nome er leder i Bilistenes Aksjonsgruppe. Han sier til Nettavisen at han så langt har fått omtrent 120 positive tilbakemeldinger på aksjonsplanene om å brenne ned bomstasjonen ved Sande dersom den fortsatt står 1. september.

Ifølge ham selv har aksjonsgruppen kun mottatt noen få negative tilbakemeldinger.

- Et sted mellom 2-300 personer har sagt at de kan tenke seg å hjelpe til med å få vekk bomanlegget, sier Nome, som for aller første gang i sitt liv er klar for å ty til sivil ulydighet.

Han er overhodet ikke interessert i å gå i dialog med Statens vegvesen.

- Vi har sagt det vi har å si. Veien er vår eiendom. Det er ikke staten, fylkene eller kommunene som eier veiene. Vi vil ikke ha bommer. Særlig ikke når de har nedbetalt et veiprosjekt som i dette tilfellet. Da skal de vekk.

- Dere er klare for å brenne ned en bomstasjon. Et ganske drastisk tiltak. En politireaksjon ville ikke være unaturlig. Frykter du det?

- Nei, jeg frykter ingen reaksjoner fra politiet. Jeg blir mer bekymret dersom politiet har ressurser til å ta tak i denne saken, mens identifiserte kriminelle ofte går fri etter å få saken henlagt grunnet ressursmangel, sier Nome til Nettavisen.

Ifølge Nome skal Bilistenes Aksjonsgruppe offisielt ha 12.600 medlemmer. Uoffiselt regner han med cirka 20.000 medlemmer.

Flere kjente personer sympatiserer med aksjonsgruppen.

Deriblant miljøforkjemperen Kurt Oddekalv. Han er ifølge Nome medlem av organisasjonen som står oppført i Brønnøysundregistrene.

Flere kjente ansikter i Fremskrittspartiet, som Carl I. Hagen og Per Arne Olsen, er venner av aksjonsgruppen på Facebook.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Magnus Blaker (Mediehuset Nettavisen)

- Jeg tar avstand fra slikt oppførsel og oppfordrer aksjonistene til å besinne seg. Å mene noe er en ting, men å sette seg opp mot lover og regler vedtatt av Stortinget er noe annet. I tillegg utsetter de både seg selv og bomansatte for fare dersom de gjennomfører dette, sier Tore Kaurin, avdelingsleder for vei i Statens vegvesen i Vestfold, til dt.no.

På Facebook skriver aksjonsgruppen følgende:

- Bommene i Sande i Vestfold er nedbetalt ved utgangen av august og skulle rives da. Staten har nå bestemt at bommene skal være i drift i tre måneder til for å dekke en rivningskostnad på 45 millioner. Dette er avtalebrudd og vi vil rive bommene for dem. Hvis de ikke stenges 1. september kl. 00:01 vil vi stenge dem for dem. Dette arrangementet er satt opp i tillegg til et ganske likelydende som er ment for Bilistenes Aksjonsgruppes medlemmer. Arrangementet er åpent for alle. Det er viktig å påpeke at dette i aller høyeste grad er en ulovlig aksjon som i ytterste konsekvens kan få konsekvenser for de involverte. Blir vi mange nok er det neppe noe problem.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.