*Nettavisen* Økonomi.

Alarmen kan gå i natt

Foto: (Scanpix)

6.600 statsansatte vil sove urolig i natt.

23.05.08 08:05

Kl. 24 i natt går fristen ut for meglingen mellom staten og Fornyings- og administrasjonsdepartementet. Det er varslet plassoppsigelse for 6.600 statsansatte, det betyr at de må være klare til å gå ut i streik i morgen tidlig.

NA24 - din næringslivsavis

Det betyr videre at 6.600 personer kommer til å sove mer eller mindre urolig i natt - om de kommer til å sove overhodet. Selv om fristen går ut ved midnatt, betyr ikke det nødvendigvis at en løsning vil være klar innen da.

Normalt med overtid
Det er mer vanlig at meglingen går på overtid enn at den er ferdig nøyaktig ved midnatt. Dersom partene kommer til enighet vil alle gå på jobb som normalt.

- Vi går alltid inn i meglingen med mål om å komme frem til en løsning, sier Stein Erik Syrstad, informasjonssjef i LO Stat til NA24.

Men dersom man ikke skulle klare det vil alarmen gå. Og da står fire organisasjoner klare.

Pølsefest

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Paul Weaver

Da har forhandlingsdelegasjonene og organisasjonene sittet hele kvelden og natten, og holdt blodsukkeret oppe med frukt, nøtter, sjokolade og mengder med svart kaffe. I LO Stat samles man rundt pølsegrytene før avmarsj opp mot departementet.

- Når det begynner å dra seg til her i LO, så lager vi pølser. Ja, noen år har det vært lapskaus. Vi holder oss til tradisjonell kost, men det serveres pølser eller lapskaus i Møllergata når det er naturlig og før blodsukkeret blir for lavt, sier Syrstad.

For som alle vet, med lavt blodsukker er det umulig å komme til enighet om noe som helst.

- Trykker på knappen
Etter pølsene er det etter hvert naturlig å gå opp mot departementet. Der samles LO Stats forhandlingsdelegasjon på rundt 15 personer i et eget møterom. Riksmeglingsmann Svein Longva går mellom de forskjellige delegasjonene for å samle inn informasjon og eventuelt gjøre klar en skisse.

Men får han ikke til noen skisse, da blir det streik.

- Da går vi hver til vårt og trykker på knappen, sier Syrstad.

Topp trimmet
Intens telefonering settes i gang. Det er laget klart tekstmeldinger som kan sendes ut. Det er opprettet streikekomiteer, og disse skal iverksettes. Vaktlister er organisert, streikevester skal deles ut, løpesedler distribueres. Det skal lages plakater og alle som streiker må få vite hvorfor og på hvilke punkter man er uenige.

Ved arbeidsdagens begynnelse vil streiken starte. Det er nå de forskjellige organisasjonene kan få vist at de duger. De har forberedt seg i ukevis og i årevis. Lønns- og tarifforhandlinger er det viktigste organisasjonene gjør for medlemmene sine.

- Vi har trent på dette i mange år. Sist gang vi streiket i staten var i 1984, men vi kjører hele opplegget hver gang, så vi er skikkelig drillet, sier Syrstad.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag