NA24.no

Aldri før har vi handlet for så mye i desember.
Aldri før har vi handlet for så mye i desember. Foto: Colourbox

Aldri før har vi handlet for så mye i julen

Sist oppdatert:
Vi handler for 10.350 kroner hver i desember, ifølge ferskt tall.

Det er ingen hemmelighet at nordmenn legger igjen store summer hos butikkene hver desember måned, og i år går vi mot nok en rekord.

Hovedorganisasjonen Virke forventer at det ble handlet for nesten 53 milliarder kroner i desember. Mandag oppgir organisasjonen til Nettavisen, at vi ligger godt an til å nå dette tallet.

En julehandel på tilsammen 53 milliarder, tilsier at vi handler for 10.350 kroner per person i Norge.

Rekord i handelen
- Det svinger litt fra uke til uke, men tilbakemeldinger fra kortbruk viser at det blir en ny rekord i julehandelen i år, sier Bror Stende, direktør for Virke mote og fritid, til Nettavisen mandag.

Den endelige fasiten vil vi ikke få før på nyåret, men som Stende påpeker ser Virkes forventninger ut til å stemme. 

Han tror veksten i julehandelen kan ha flere grunner, men trekker fram spesielt én årsak som har hatt mye å si.

Bror Stende mener julehandelen kommer godt med for butikkene.

- Det kan komme av den ekstra handledagen og verdistigningen i samfunnet. Vi har en moderat vekst, men den ekstra handledagen utgjør ganske mye, sier Stende.

I år har vi nemlig en ekstra dag å handle på i desember, med det mener man at 22. desember, den stor handledagen, i år havner på en mandag, mens den i fjor havnet den på en søndag.

Godt med julelønn
Det var dagene rett før julaften at butikkene dro inn de største summene.

- I de siste tre dagene før jul viser våre julehandelsprognoser at vi handlet for anslagsvis seks milliarder kroner, sier Øyvind Arum, informasjonssjef i Virke til Nettavisen.

Etter nordmenn fikk julelønn på kontoen kom det en omsetningsøkning på 30 prosent fra forrige uke på kjøpesentrene. 

- Butikkene er rigget for forbruk og vekst. Vi må ha en liten vekst i omsetning for å kunne ta igjen økningen i pris og lønn. Mange butikker kunne nok tenkt seg enda bedre omsetning, da det er tøffe marginer og hard konkurranse, sier Stende.

Dette kjøper vi mest av i julen
Hele 42 prosent av de 53 milliardene det handles for i desember, går til mat og drikke. Matbutikker, spesialforretninger innen mat og Vinmonopolet tar mye av omsetningen.

Virke anslår at vi handler gaver for i gjennomsnitt 10.350 kroner hver i år.

I tillegg er elektronikk og klær store bransjer. Så det ble nok en god blanding av harde og myke pakker under treet i år.

Bransjer som er avhengige av julen selger også godt, slik som leker, gull, ur og bøker. 

Den siste uken i desember, rett før julaften, var det kles-, sko og veskebutikkene som økte omsetningen mest. ​I løpet av den siste uken økte disse butikkene omsetningen med 41 prosent sammenlignet med uken før.

Folk blir skremt av dårligere tider
Nå kommer januar og ett nytt år med stormskritt, og mye tyder til at den første måneden i året vil bli svært stille i butikkene.

- Nå er det mange som rigger seg for salg og januarsalget kommer med full tyngde og da skal det mye varer inn i butikken, Stende.

Han tror mange kan ha blitt skremt av oppslag om dårligere tider.

- Frykten for dårligere tider kan gjøre at folk har holdt igjen litt i slutten av julen og i januar. Mange blir nok mer forsiktig med pengene på grunn av skremselspropaganda i mediene og det vil gå ut over butikkene. De fleste av oss har det bra og har bedre økonomi enn noen gang, så det er ingen grunn til å bremse opp, men det er nok det som blir effekten av slike oppslag, mener Stende. 

Nedenfor kan du se en liste over julehandelen siden 2005. Hentet fra Virke:


Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere