*Nettavisen* Økonomi.

Alene i kampen mot Gerd-Liv

Ikke en gang tidligere Valla-kritikere kommer Ingunn Yssen til unnsetning i kampen mot den mektige «mobberen».

11.01.07 18:17

Da Ingunn Yssens omfattende og svært krasse oppsigelsesbrev ble offentliggjort i VG torsdag, startet det som i løpet av dagen har utviklet seg til den reneste krig mellom Yssen selv og hennes tidligere sjef, LO-leder Gerd-Liv Valla.

NA24 - din næringslivsavis

Yssen hevder seg mobbet av Valla, og skriver i oppsigelsen hun leverte onsdag, at LO-lederen ønsket å udugeliggjøre og ydmyke henne foran de andre avdelingslederne og den valgte LO-ledelse.

På en pressekonferanse torsdag ettermiddag svarte Valla tilbakevisende og hoderystende på de kraftige anklagene.

Tause eks-kritikere
Så langt torsdag har ingen flere enn tidligere leder for europaseksjonen i LO, Erna Ansnes, gitt Ingunn Yssen noe som helst støtte i sin kritikk av Valla. Hun bekrefter a Valla kjeftet på Yssen i påhør i andre - samt at det i LO ikke er kultur for åpenhet rundt slike forhold.

Også Nettavisen og NA24s lesere gir sin støtte til Yssen.

Men de fire som det kanskje er aller mest nærliggende å forvente at skulle støtte Ingunn Yssen i kampen er alle tause.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Ole Berthelsen

Skal ha sagt opp i protest
I 1997 sa begge statssekretærene en politisk rådgiver opp sine stillinger i Justisdepartementet - ifølge VG og Aftenposten etter i protest mot daværende justisminister Gerd-Liv Vallas lederstil.

Valla hevdet hun hadde bedt de triangelet fratre - noe både politisk rådgiver Øyvind Slåke og statssekretærene Øystein Mæland og Berit Reiss-Andersen avviste.

«Behandler folk elendig»
Ingen av de tre kritiserte den gang Gerd-Liv Vallas lederstil offentlig, men anonyme kilder fortalte - uten imøtegåelse fra noen av de tre - om en oppførsel som ifølge VG kunne oppsummeres på følgende måte:

*Hun behandler folk elendig

*Skjeller ut sine medarbeidere i andres påhør.

* Valla «slikker oppover i systemet og sparker nedover».

- Jeg har bestemt meg for ikke å kommentere dette i det hele tatt, sier Øyvind Slåke til NA24. Slåke er i dag forbundssekretær i fagligpolitisk avdeling i LO-forbundet Industri Energi.

Ligner Yssens kritikk
Heller ikke Berit Reiss-Andersen, som ble erstattet av, nettopp, Ingunn Yssen, da hun trakk seg som statssekretær for Gerd-Liv Valla i 1997, ønsker å kommentere saken.

- Det er en sak som ligger ti år tilbake.

- Men slik kritikken mot Valla fremkommet den gangen, er den til forveksling lik kritikken fra Yssen...

- Ja, du får heller bla deg tilbake i arkivene. Jeg ønsker ikke å gi noen kommentarer, jeg bare rister på hodet.

- Hvorfor rister du på hodet?

- Nei, du får ikke lurt meg ut på glattisen, svarer den nåværende forsvarsadvokaten.

Embetskvinne sluttet
Det har ikke lyktes NA24 å få tak i den andre statssekretæren - som altså også skal ha trukket seg fra justisdepartementet i protest mot Vallas lederstil - Øystein Mæland for en kommentar.

Et par måneder etter at Berit Reiss-Andersen, Øystein Mæland og Øyvind Slåke gikk fra departementet i 1997, sa også departementets øverste embetskvinne, departementsråd Rakel Surlien, takk for seg.

- I dag er jeg dommer, og dette er ti år siden. Det vil ikke være riktig av meg å kommentere dette nå, sier Surlien til NA24.

NA24 har torsdag forgjeves forsøkt å innhente en kommentar fra Ingunn Yssen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.