*Nettavisen* Økonomi.

Alkoholprisene opp 13 prosent

Nå blir det mindre å tjene på harryhandel.

02.10.10 13:02

I år kommer nordmenn til å bruke nærmere elleve milliarder kroner på svenskehandel. Nå har imidlertid statsminister Reinfeldt varslet at de svenske alkoholavgiftene skal økes med hele 13 prosent. Vin- og brennevinleverandørenes forening (VBF) mener dette er en gavepakke til norske politikere som nå kan redusere grensehandelen og sørge for at nordmenn handler på det norske, ikke det svenske monopolet.

Ifølge Statistisk Sentralbyrå (SSB) ble det i 2009 foretatt over 6,2 millioner handleturer over grensen. Når har norske politikere en unik mulighet til å snu trenden, mener bransjeforeningen.

- Lave svenske alkoholavgifter lokker hundre tusen av nordmenn over grensen hvert år. Når den svenske regjeringen nå har varslet at man vil øke avgiften på alkohol, er dette en unik mulighet til å redusere grensehandelen. Det eneste norske politikere trenger å gjøre er og foreta en mindre reduksjon eller holde de norske avgiftene uendret, skriver Ingunn Jordheim, generalsekretær i VBF, i meldingen.

Taper en milliard skattekroner til Sverige
I fjor fraktet Ola Nordmann med seg 20 millioner liter polvarer over grensen fra Sverige, en økning på mer enn 17 prosent. For den norske stat innebærer dette et avgiftstap på rundt en milliard bare i alkoholavgifter og moms.

- Hvis nordmenn hadde kjøpt alkoholen på Vinmonopolet fremfor å reise til det svenske monopolet, ville den norske stats skatteinntekter økt med minst en milliard kroner. Når Sverige nå planlegger å øke avgiftene, er dette en unik mulighet for Vinmonopolet til å vinne tilbake kunder fra Systembolaget. Dette forutsetter imidlertid at norske politikere utnytter gavepakken fra Sverige, sier Ingunn Jordheim.

Slik øker prisen
Bransjeforeningen skriver at den svenske regjeringens forslag innebærer at avgiften på en flaske vin vil øke med cirka 2,50 svenske kroner, mens avgiften på en flaske øl vil øke med rundt 1 svensk krone. Hvis den norske Regjeringen holder de norske avgiftene uendret eller foretar en mindre avgiftsreduksjon, vil avgiftsforskjellene bli redusert for første gang på lenge. Grensehandel vil over natten bli mindre lønnsomt og færre vil reise til Sverige, opplyser Ingunn Jordheim i VBF i meldingen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.