NA24.no

Alle bankkort kan bli ubrukelige

(Scanpix)
Sist oppdatert:
Blir det bankstreik, blir konsekvensene enorme.

Partene i tariffoppgjøret, Finansforbundet og Finansnæringens Arbeidsgiverforening (FA), kom ikke til enighet i de frivillige forhandlingene i årets mellomoppgjør. Finansforbundet brøt forhandlingene 28. april. Partene hadde første møte hos Riksmeglingsmannen 31. mai, og det er berammet nytt møte 6. juni. Dersom det ikke blir enighet innen 6. juni kl. 24.00, blir det streik i bankene fra 7. juni kl. 08.00, melder Finansnæringens Fellesorganisasjon (FNO).

Dersom dette skjer vil konsekvensen bli at store deler av samfunnet stopper opp.

En eventuell streik innebærer i realiteten umiddelbar stans av det aller meste av banktjenester og betalingsformidling. De aller fleste banker vil være stengt. Bankenes betalingskort vil ikke kunne benyttes i Norge, verken i minibank eller betalingsterminaler. Tjenester i nettbank vil ikke være tilgjengelig, unntak kan gjøres for kunders handel med verdipapirer og valuta.

- En eventuell arbeidskonflikt i banksektoren fører til umiddelbar stans i det aller meste av banktjenester og betalingsformidling. De aller fleste banker vil være stengt. Bankenes betalingskort vil ikke kunne benyttes i Norge, verken i minibank eller betalingsterminaler. Andre betalingsoppdrag, som regningsbetalinger, vil ikke kunne innleveres til bankene, sier kommunikasjonsdirektør Leif Osland i FNO, som ikke er en part av tariffoppgjøret.

FNO melder at regninger som er mottatt i banken før streiken trer i kraft, vil bli utført. Dette gjelder selv om betalingsdagen er i streikeperioden. Det kan derfor være lurt å registrere betalinger du kjenner til inn i nettbanken før 7. juni. Også papirbaserte oppdrag (brevgiro) må være registrert i bank før eventuell konflikt trer i kraft for at de skal utføres under streiken. På grunn av tid for postgang bør slike oppdrag sendes i god tid før en eventuell streik trer i kraft.

– FNO oppfordrer alle til å ha litt ekstra kontanter for å dekke daglige behov i noen dager. Vi anbefaler likevel ikke folk å hamstre større kontantbeløp. Det er alltid en sjanse å ta med å ha større kontantbeløp i lommeboken eller oppbevart andre steder, sier Osland.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere