NA24.no

Alle boliger faller i verdi

Foto: Foto: Scanpix (SCANPIX Scanpix)
Sist oppdatert:
Lavere vekst enn på flere år.

Boligprisene var 1,4 prosent lavere i september, sammenlignet med august. Korrigert for sesongvariasjoner faller prisene med 0,9 prosent.

Dette viser ferske tall fra Eiendomsmeglerforetakenes Forening (Eff).

Eneboliger faller 1,4 prosent, delte boliger 1,2 prosent og leiligheter senkes 1,2 prosent.

Prisene ligger nå 5,7 prosent høyere enn gjennomsnittsprisen for 2012, men boligprisene er likevel bare 2,6 prosent høyere enn i september i fjor.

Eff-rapporten viser videre at det er dels store variasjoner i boligprisutviklingen mellom landets største byer, og Administrerende direktør, Christian Vammervold Dreyer, sier de i hele år har hatt et velfungerende boligmarked, preget av høy aktivitet og relativt rask omsetningstakt.

Likevel har prisveksten flatet ut, og en tolvmånedersvekst på 2,6 prosent og er lavere enn man har sett på flere år.

- Hovedårsaken er at tilbudssiden med boliger til salgs har økt gjennom året. Når vi likevel beskriver markedet som velfungerende, skyldes det at vi har hatt rekordstor omsetning i september - på samme høye nivå som de to foregående årene, sier Christian Vammervold Dreyer, ifølge NTB.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Laber sommer
Etter noen labre sommermåneder var det knyttet store forventninger til hvordan temperaturen i boligmarkedet vil utvikle seg utover året.

I august gikk boligprisene opp med 2,4 prosent, sammenlignet med juli måned, og dette var 3,9 prosent høyere enn i august i fjor. I forbindelse med offtenlitgjøringene av tallene uttalte Eff at august-prisene var noe høyere enn de hadde forventet, og at det hadde vært høy aktivitet, med mange nye boliger ut i markedet, høy omsetning og ganske rask salgstakt.

Les hele artikkelen her:Boligprisene til værs

- Boligprisene i Norge er for lave
I lang tid har flere tatt til orde for at norske boligpriser er for høye og at festen er på vei mot en slutt.

Men det store problemet i Norge nå er at prisene rett og slett er for lave, mener sjeføkonom Jan Ludvig Andreassen i Eika.

- Det som er Alfa og Omega nå er at boligmarkedet er svakt. Bruktboligprisene i Norge er altfor lave, sa Andreassen til Nettavisen NA24, i forrige uke.

Han mener at de lave prisene kan gi alvorlige konsekvenser.

- Boliginvesteringene som normalt er over 100 milliarder kroner i året kan stanse kraftig opp, fordi de fleste stedene i kongeriket ikke lenger lønner seg å bygge nye boliger, sa han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere