*Nettavisen* Økonomi.

Alle fengslet i svindelssaken

Foto: Sigurdsøn, Bjørn (SCANPIX)

Alle de fem siktede som var i fengslingsmøte i forbindelse med den norske svindelsak er satt i varetekt.

27.08.09 20:21

Alle de fem som ble fremstilt for retten denne torsdagen fengslingsmøtene i forbindelse med den såkalte banksvindelsaken vil bli satt i fengsel. Det går frem av de siste kjennelsene, som kommer inn torsdag kveld.

NA24 - din næringslivsavis

Resultatet er at personen som angivelig er pekt ut som hovedmann blir varetektsfengslet i fire uker med to uker isolasjon. Det er en avgjørelse mannens forsvarer stiller seg svært kritisk til. Hovedmannen anket kjennelsen på stedet.

Flere anker
De andre fire siktede skal varetektsfengsles i to uker, med én uke i isolasjon. Tre av dem anker kjennelsen fra Oslo tingrett, mens den fjerde velger å ta betenkningstid.

Aktor Anne Glede Allum begjærte lukkede dører, men fikk ikke medhold. Det er derimot fattet en beslutning om referatforbud. Dommerne har besluttet at de alle fengslingsmøtene går for åpne dører. Det er dommerfullmektig Birgitte Sand og tingrettsdommer Torkjel Nesheim som er de behandlende dommerne.

Påtalemyndighetene mener at saken er så alvorlig at en av de siktede må varetektsfengsles i fire uker hvorav to uker er i isolasjon. Det får forsvaren til en av de siktede til å reagere.

- Tror de finner gullgruve
- Politiet har funnet en liten sten og tror at ved å grave at de finner en gullgruve. Saken er hausset voldsomt opp uten at det per i dag foreligger noen form for begrunnelse for varetektsfengsling, og særlig med isolasjon, sier advokat Amir Mirmotahari til NA24.

Aktoratet deler ikke dette synet.

- Politiet har ikke hausset opp denne saken. Det er meget alvorlig at en bankansatt er involvert i en så alvorlig sak. Vi mener at det i forhold til bevisforspillelse må vi få fire uker varetekt og to uker isolasjon, sier aktor Anne Glede Allum til NA24.

Klikk på bildet for å forstørre.

Advokat Amir Mirmotahari Foto: André Clark Utvik (NA24)

Arrestert tidligere i uken
Denne uken ble det kjent at fire ansatte i DnB Nor ble pågrepet av politiet, og siktet for korrupsjon og bedrageri. Sammen med fire andre som også ble pågrepet risikerer å bli dømt for organisert kriminalitet i det som omtales som Norgeshistoriens største svindelsak.

Når det gjelder «Oslo-saken» skal det være svindel og svindelforsøk på mellom 20-25 millioner kroner, og «Østfold-saken» i Fredrikstad skal ha et større omfang.

Les mer. Kan stå bak tidenes banksvindelog «Mafiaparagrafen» inn i svindelsaken

Politiet mener de skal ha forfalsket dokumenter slik at banker har gitt boliglån som er mye høyere enn verdien på eiendommen som er pantsatt. Det skal ha skjedd ved at de siktede skal ha tatt opp betydelige lån på eiendommer med oppblåste boligtakster og falske lønnsdokumenter. Like etter har eiendommene skiftet eier, før den ender opp hos en som ikke kan betale for seg. Dermed skal bankene har sittet igjen med pant som ikke dekker den reelle verdien på eiendommene.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag