NA24.no

Alle harry-tall er feil

Foto: SCANPIX
Sist oppdatert:
Ingen aner hva vi harry-handler for etter SSB-bommert.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

Ingen av landets offisielle statistikker som viser hvor mye vi svir av på grensehandel er korrekte, og politikernes redsel for grenseløpske kroner kan nå vise seg å være overvurdert. En bommert hos SSB har gjort at all statistikk må forkastes.

NA24 - din næringslivsavis

Årsak: Vårt statseide Statistisk sentralbyrås spørsmål til de intervjuede er formulert på en måte som gjør at en enkeltperson gjerne kan svare med å inkludere hva hele familien shoppet med seg på harry-turen. Dermed faller hele statistikkgrunnlaget i vasken, fordi statistikken skal vise hva hver og en av oss handler for.

- Det ligger i kortene at mange har rapportert for mye, sier Tom Granseth i SSB til NA24 og gir følgende eksempel:

- Der vi har bedt en person om å redegjøre for hvor mye han har handlet for, kan han også ha inkludert det kona og ungene har tatt med seg i bilen, forteller han.

All statistikk må gjennomgås
Det var etter at SSB la ut den siste statistikken for 2. kvartal 2005 at bommerten ble oppdaget. «Ola og Kari brukte 2,9 milliarder på grensehandel», heter det i denne overskriften. Denne viser seg altså å ha fått en hel ny og utvidet betydning.

Siden har det ikke blitt publisert noen nye grensehandeltall. Ingen aner derfor hvor mye vi egentlig shopper for over svenskegrensen.

På SSBs nettsider står det at statistikken midlertidig er stoppet grunnet kvalitetsproblemer. Ny statistikk blir på siden lovet i løpet av før 1. kvartal 2007. Den har ennå ikke blitt publisert.

- Dette tar tid. Vi hadde håpet å få det klart til sommerferien, men vi får se, sier Granseth.

- Hva med statistikken for 2004, er den korrekt?

- Det finnes ikke noen reell statistikk hos oss i det hele tatt. Det var dumt å kvalitetssikre disse først etter at de var publisert, mener Granseth, som likevel er glad for at feilen ble oppdaget.

Harryhandler svensk statistikk
Den siste årsstatistikken fra 2004 viste at vi handlet for 10,2 milliarder. Granseth forteller at de forventer at de tidligere publiserte tallene i realiteten er lavere.

Handels- og servicenæringens hovedorganisasjon (HSH) har sin egen statistikk for grensehandel. De kjøper nemlig inn materialet fra svenskene.

HSHs siste statistikk, fra 2005, viste at vi grensehandlet for 9,1 milliarder. Altså en drøy milliard mindre enn SSBs tall. Og denne statistikken tar også for seg folk som også tar shoppingen som en del av en svensketur med overnatting. SSBs materiale tar bare for seg de som handler på dagstur. SSB kan derfor ha bommet med godt over milliarden.

- Var dere klar over at statistikkene fra SSB viser seg å ikke være reelle?

- Nei, det var vi ikke, sier en overrasket informasjonssjef Jarle Hammerstad.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere