NA24.no

Alle i arbeid

Sist oppdatert:
Det er i praksis ingen arbeidsledighet i Norge om dagen.

Arbeidsledigheten i Norge er nå på det laveste nivået på fire år. Dermed er det ikke antallet ledige som er det største problemet for norsk økonomi, men mangel på folk til de ledige jobbene. Signalene fra Aetats arbeidsledighetstall er nemlig at temperaturen i norsk økonomi er fortsatt meget høy.

Ved utgangen av april var det registrert 66.600 helt ledige arbeidssøkere ved Aetat. Det tilsvarer 2,8 prosent av arbeidsstyrken. Sammenlignet med april i fjor er det en nedgang på 18.200 personer. Det viser tall fra Aetat, som var ute torsdag. Tallene er på linje med markedets forventninger.

NA24 - din nye næringslivsavis.

Samtidig øker tallet på ledige stillinger, viser tallene fra Aetat. I april ble det registrert 38.800 nye ledige stillinger, og det er en økning på 39 prosent sammenlignet med samme tid i fjor.

- I april var tilstrømningen av nye arbeidssøkere til Aetat 16.800 personer. Dette er det laveste nivå siden Aetat begynte disse registreringene i 1999, skriver arbeidsdirektør Yngvar Åsholt i en melding.

Mer jobb i alle yrker
Arbeidsledigheten har gått ned for alle yrkesgrupper.

Nedgangen har vært sterkest blant de typiske konjunkturutsatte yrkene innenfor industriarbeid, bygg og anlegg, ingeniør- og IKT-yrker. Sammenlignet med april i fjor er det 31 prosent færre ledige innenfor industriarbeid, 30 prosent færre innenfor bygg og anlegg og 29 prosent færre innen ingeniør- og IKT-yrker, viser statistikken.

Størst nedgang blant menn
Arbeidsledigheten har gått ned for begge kjønn og alle aldersgrupper. Størst har nedgangen vært blant menn i aldersgruppen 25-39 år. Målt i prosent av arbeidsstyrken var imidlertid ledigheten for menn høyest i aldersgruppen 20-24 år med 5,6 prosent av arbeidsstyrken. For kvinner var ledigheten høyest i aldersgruppen 25-29 år med 4,2 prosent.

For begge kjønn var ledigheten lavest i aldersgruppen 50-59 år med 1,6 prosent blant kvinner og 1,9 prosent blant menn.

Lavest arbeidsledighet i Rogaland
Ved utgangen av april har Rogaland lavest ledighet med 2,0 prosent av arbeidsstyrken. Deretter følger Oppland (2,1 prosent), Sogn og Fjordane (2,2 prosent) og Akershus (2,2 prosent). Ledigheten er fortsatt høy i Finnmark (4,9 prosent), Oslo og Nordland (begge 3,5 prosent).

De siste månedene har arbeidsledigheten gått ned i de fleste fylkene, men nedgangen har vært sterkest i Rogaland og Møre og Romsdal. Dette henger sammen med nedgangen i industriarbeidsledigheten og høy aktivitet innen oljerelatert virksomhet i disse fylkene.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere