Gå til sidens hovedinnhold

- Alle negative til Telenor-deal

- Aksjonærene er ikke fornøyde, selv om Telenor dropper emisjon for å realisere satsingen i India, sier analytiker.

- Jeg har fått snakket med mange aksjonærer og alle er negative til dealen i India. Ingen vil at den skal skje, sier Martin P. Hoff, telenoranalytiker i Artic Securities til NA24.

NA24 - din næringslivsavis

Telenor varslet i dag markedet at selskapet dropper milliardemisjonen for å finansiere satsingen i India. I stedet vil telegiganten droppe utbytteutbetalingene for 2008 og 2009, og samtidig låne åtte milliarder kroner.

- Avtalen i India så dårlig ut da Telenor lanserte den for tre måneder siden. Nå ser det mye verre ut. Det har kommet flere konkurrenter og utsiktene og veksten er dårligere i India, mener Hoff.

- Bra de dropper emisjonen
Han stusser over timingen til Telenor når det gjelder annonseringen av finansieringen av India-avtalen.

- Timingen ser veldig merkelig ut. Telenor har ikke fått på plass alle avtalene i India, og det virker veldig rart at de annonserer en finansieringspakke før de vet om de gjennomfører dealen, mener Hoff.

- Dette var ikke overraskende, det var ventet at Telenor ville kuttet ut emisjonen. Det er positivt at de ikke gjennomfører en emisjon, fordi det er ikke fornuftig å gjennomføre på dagens kursnivå. Når det gjelder investeringen i India, gjenstår det fortsatt å se om den vil bli sluttført eller ikke, sier Arild Nysæther, analytiker i Fondsfinans.

Prøveballong
Hoff på sin side karakteriserer dagens melding nærmest som en prøveballong fra Telenors side.

- De var overrasket over at de fikk massiv kritikk på kombinasjonen avtalen i India pluss emisjon. Nå vil de teste ut reaksjonen fra markedet på om avtale i India pluss en annen finansiering er greit. Tilbakemeldingen fra flere aksjonærer er at de ikke synes det er greit fordi India ser dårlig ut. Det er en dårlig deal. Men det er likevel bedre med en dårlig deal og litt bedre finansiering, enn en dårlig delal og elendig finansiering, mener Hoff.

- Må kanskje betale hele moroa
Hoff stusser også over at Telenor vil droppe utbytte i to år, og samtidig låne åtte milliarder kroner for å finansiere investeringen i India.

- Å kutte utbyttet i to år er i seg selv nok til å unngå emisjon. Spørsmålet blir dermed hvorfor de tar opp lånene i tillegg, sier Hoff, som forteller at han har vært i kontakt med investor relations i Telenor tirsdag formiddag.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Ifølge Hoff kommer låneopptaket for å sikre en ekstra fleksibilitet i forbindelse med det planlagte inntoget i India.

- Den indiske partneren er så å si konkurs. Telenor tar opp lånet for å sikre fleksibilitet i tilfelle partneren ikke har råd til å betale sin del av investeringen. Det kan ende opp med at Telenor må betale for hele moroa, og ikke bare 60 prosent av investeringen som avtalt, mener Hoff.

Har ikke noe valg
- Men vil staten godta at det ikke kommer utbytte fra Telenor to år på rad?

- Telenor opplyser at de ikke har diskutert dette med staten. Men staten er nesten nødt til å akseptere dette, fordi en emisjon er mye verre. Å droppe utbyttet er den eneste spaken Telenor kan dra i, og det må bare staten godta. Men staten burde aldri gitt noe preaksept for India, mener Hoff.

Det har ikke lykkes NA24 å få en kommentar fra Nærings- og handelsdepartementet så langt, men til TV2 Nyhetskanalen sier næringsminister Sylvia Brustad at hun ikke har behandlet spørsmålet om å droppe Telenor-utbytte og derfor ikke kan kommentere saken ennå.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Få næringslivsnyheter direkte på mobilen: Send NA24 START til 1930 (tjenesten koster kr. 4,- per melding).

Reklame

Her kan du levere Eurojackpot