*Nettavisen* Økonomi.

Alle venter på Røkke

Markedet er på tå hev. Hva gjør Kjell Inge Røkke?

25.04.07 12:52

- Alle lurer på hva han skal gjøre med sine aksjer i Aker Kværner, sier forvalter og investor Jan Eiler Fleischer til NA24.

NA24 – din næringslivsavis

Onsdag la Aker Kværner frem førstekvartals-tallene og overrasket markedet stort med å knuse alle forventningene.

Stor spenning
Den største spenningen knytter seg likevel til hva finansmannen Kjell Inge Røkke vil foreta seg med Akers post på 40,01 i Aker Kværner.

Ingen fra Aker Kværners ledelse vil kommentere eiersitsen i selskapet, og legger til at deres jobb er å skape verdier for sine eier uansett hvem de er.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: André Clark Utvik (NA24)

Aker og representanter fra Røkke-sfæren har tidligere sagt at de ikke utelukker et salg, men vil ikke om dette står på dagsplanen. I begynnelsen av året solgte Aker rundt 10 prosent av Aker Kværner

Aker solgte tidligere i år hele posten de hadde i Aker Yards.

Røkke har blant annet fått kritikk fra Arbeiderparti-hold for ryktene om sak til utlandet.

Gjennom å satse på prosjekter med høyere marginer venter Aker Kværner at driftsmarginen (EBITDA-margin) vil ligge i området på mellom 6,5 og 7 prosent ved utgang av året. I første kvartalet klarte selskapet 6,1 prosent og mener dermed å være i rute.

- Trenden er bra og tilbakekjøpsprogrammet er godt nytt for aksjonærene da det øker fortjenesten per aksje, sier Fleischer til NA24. Fortjenesten per aksje i første kvartal er på 2,01 kroner som er en oppgang på 20 prosent.

Tilbakekjøp
Styret i Aker Kværner besluttet tirsdag at innen et år skal selskapet kjøpe tilbake inntil 13,7 millioner aksjer.

- Vi mener programmet er opportunistisk. Det er et av tiltakene vi gjør med den voksende balansen, sier konsernsjef Martinius Brandal i Aker Kværner til NA24.

Før tilbakekjøpet av egne aksjer har Aker Kværner 1,268 millioner aksjer som er rundt 0,46 prosent av selskapet.

Selskapet besluttet å gjennomføre et utbytte per aksje på 40 kroner 13. april.

Klikk på bildet for å forstørre.

Intet nytt fra Russland
Under kvartalspresentasjonen onsdag sa Brandal aty det ikke er noen nytt i razzia-saken i Russland. Selskapets kontor i Moskva ble raidet av russisk politi i slutten av mars.

- Russland er et viktig marked for oss, og kundene der borte vet hvor vi står, sier Brandal og legget til at saken blir håndtert på en tilfredsstillende måte.

- Klart dette er ubehagelig for våre ansatte i Russland, sier Brandal.

- Er det ubehagelig for dere også?

- Selvsagt er denne saken veldig ubehagelig for oss også og alle involverte parter, sier han, men vil ikke kommentere detaljer om utviklingen i saken.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.