NA24.no

Allergibråk for McDonald's

Sist oppdatert:
McDonald's saksøkes nå i USA fordi selskapets pommes frites inneholder hvete- og melkeprodukter, noe selskapet tidligere har benektet.

Dette skal ikke gjelde i Norge.

McDonald's saksøkes nå fra flere hold i USA etter at selskapet i forrige uke bekreftet at selskapets pommes frites inneholder hvete- og melkeprodukter. Tidligere har selskapet opplyst at slike stoffer ikke finnes.

Opplysningene har opprørt både allergikere, som for eksempel ikke tåler gluten, som finnes i hvete, eller melkeproteiner. Også vegetarianere har reagert på at det finnes melkeprodukter i mat som er opplyst ikke å inneholde dette.

- Du kan ikke selge glutenfrie pommes frites når de inneholder gluten, sier advokat Thomas Pakenas til nyhetsbyrået Associated Press. Han representerer en av saksøkerne, Debra Moffatt, som ifølge Pakenas har cøliaki, en sykdom som gjør at man ikke tåler gluten.

Foreldrene til en femårig jente har også saksøkt selskapet, og hevder at datteren ble syk på grunn av en glutenreaksjon etter å ha spist pommes frites over lengre tid.

Tidligere har McDonald's opplyst at selskapets pommes frites, under navnet McFries, ikke inneholder gluten eller melkeprodukter, men disse opplysningene er nå endret på selskapets amerikanske internettside. Der er det nå opplyst at McFries inneholder hvete, gluten og melkeprodukter. Dette skal gjelde frityroljen som brukes.

Selskapet vil foreløpig ikke kommentere søksmålene, og opplyser til amerikanske medier at man vil gjøre grundigere undersøkelser før man konkluderer. Foreløpig mener man at tilsetningsstoffene er prosessert på en måte som gjør at de ikke skal utløse allergiske reaksjoner.

Ikke i Norge
På den norske hjemmesiden opplyses det fortsatt at det ikke finnes gluten, laktose eller melkeproteiner i McFries.

Kommunikasjonsdirektør Margaret Brusletto i McDonald's i Norge opplyser også til TV 2 Nettavisen at det ikke er hvete- eller melkeprodukter i McFries i Norge.

- Dette gjelder kun i USA, sier Brusletto, som sier at dette er bekreftet både fra selskapets norske leverandør og fra McDonald's i USA.

McBråk
Det er ikke første gang McDonald's havner i bråk på grunn av sine pommes frites. Tidligere denne måneden oppjusterte selskapet opplysningene om mengden transfett, som blir ansett for å være usunt.

Selskapet har tidligere betalt millionbeløp i forlik med aktivistgrupper etter å ha fortsatt å bruke animalske tilsetninger i frityroljen, selv etter å ha opplyst at man gikk over til ren vegetabilsk olje.

I tillegg har McDonald's og hurtigmatindustrien generelt vært utsatt for mye kritikk for å bidra til en usunn og overvektig befolkning, blant annet gjennom dokumentarfilmen «Super Size Me» i 2004.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere